Frăție de 20 de milioane de euro: PNL+PSD+ALDE+UDMR…

Camera Deputaților a schimbat trei cuvinte din legea finanțării partidelor. În 2018, formațiunile parlamentare vor primi de la bugetul de stat mai mulți „bani de buzunar” decât au încasat în ultimii zece ani la un loc.

Parlamentarii partidului condus de Ludovic Orban au votat cot la cot cu partidele aflate la putere: social-democrații lui Liviu Dragnea, liberaldemocrații lui Călin Popescu Tăriceanu și maghiarii conduși de Kelemen Hunor. Președintele PNL, Ludovic Orban, face opoziție la PSD, dar parlamentarii liberali au votat alături de PSD-iști pentru liniștea buzunarului partidului.

Trezorierul PSD, deputatul Mircea Drăghici, a depus în Senat, în data de 4 mai 2017, o propunere legislativă de modificare a legii finanțării partidelor. În acest moment, partidele care au intrat în Parlament și cele care au obținut peste 50 de consilieri județeni în alegerile locale primesc în fiecare lună o „subvenție” de la bugetul de stat, adică zeci de mii de euro cu titlu gratuit pentru funcționarea formațiunii politice. Acești bani pot fi cheltuiți pentru transport, chirii, sondaje, salarii, avocați.

Legea actuală prevede că „suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat”. Trezorierul PSD a propus să fie introdus în lege și un prag minim de 0,02% astfel încât partidele să își asigure liniștea financiară.

Pe 27 noiembrie, plenul Senatului adoptă modificarea cu 83 de voturi „pentru”, niciun vot împotrivă și 10 abțineri. Pe 19 decembrie, marți, plenul Camerei Deputaților a adoptat la rândul ei modificările, în calitate de cameră decizională, cu 222 de voturi pentru, 23 de voturi contra și 6 abțineri.

Deputații PNL, PSD, ALDE, UDMR și cei ai minorităților naționale au fost cei care au adoptat proiectul. PMP s-a abținut, USR a votat împotrivă. Legea se află acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis și intră în vigoare după ce se publică în Monitorul Oficial.

Citeste mai mult.  / Foto: colaj