Specialiştii Centrului de Reabilitare a animalelor sălbatice aparţinând Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii “Grupul Milvus” au eliberat în natură, joi, la Târgu Mureş, un ciuf de pădure după ce acesta a primit îngrijirile medicale necesare în urma unui accident.

“Ciuful de pădure a fost găsit într-o curte din judeţul Bihor, nu ştim cum a ajuns acolo. Probabil s-a izbit de un geam şi din cauza aceasta a fost un pic ameţit şi a putut fi capturat. A ajuns la noi în centru şi, după o şedere de câteva zile, am observat că pasărea se mişcă foarte bine şi acum o eliberăm şi va pleca în natură, acolo une îi este locul. E o pasăre adultă, a primit şi un inel cu un cod unic pe baza căruia va putea fi identificată oriunde în lume. Nu are de ce să nu reziste. Ciufii de pădure intră iarna în oraşe unde găsesc mai uşor de mâncare. Nu temperatura scăzută e o problemă pentru animale pe timpul iernii, ci lipsa hranei, dar în cazul ciufului de pădure asta nu este o problemă. E o specie protejată, dar nu e o pasăre rară”, a declarat Komaromi Reka, de la Centrul de Reabilitare a animalelor sălbatice.

Biologul Hegely Zsolt a arătat că ciuful de pădure este o specie de bufniţe (răpitoare de noapte), fiind protejată ca toate celelalte specii de păsări răpitoare din ţară.

“Se mişcă şi ziua, dar vânează doar noaptea. Zona în care trăieşte trebuie să fie un loc mai ferit de oameni, cu un deranj antropic minim. Ciufii de pădure, dacă vor să intre în localităţi, găsesc acele zone propice şi se descurcă. Specia cuibăreşte în interiorul oraşului Târgu Mureş, în cuiburi de coţofene. Aceştia mănâncă şoareci, care este hrana de bază a speciei”, a precizat Hegely Zsolt.

Responsabilul cu presa al Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii “Grupul Milvus” din Târgu Mureş, Iulia Vizi, a precizat că centrul de reabilitare are două “clinici”, la Târgu Mureş sunt ţinute păsările şi animalele care au nevoie de îngrijire zilnică, iar în Sânsimion sunt acele exemplare care sunt pregătite de eliberare.

Potrivit Iuliei Vizi, eliberarea ciufului de pădure a dat startul celei de-a treia campanii de monitorizare a acestei specii.

“Astăzi lansăm, în al treilea an consecutiv, monitorizarea ciufilor de pădure. Se face în această perioadă pentru că acum se retrag către localităţi, unde temperatura este mai ridicată, monitorizarea va avea loc între 21 decembrie şi 31 ianuarie. Suntem peste 50 de voluntari şi numărăm ciufii, care stau ca nişte globuri în copacii din preajma instituţiilor situate în zone mai liniştite”, a precizat Iulia Vizi.

Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice îngrijeşte şi anual peste 200 de păsări şi animale.

Sursa:agerpres.ro