Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Târgu Mureş a decis, luni, să solicite Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să transmită variantele de lucru, la zi, ale proiectelor de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, aflate în dezbatere în Parlamentul României, pentru consultarea instanţelor.


În paralel, de la ora 17,00, magistraţii de la Judecătoriile Târgu Mureş, Reghin, Târnăveni şi Luduş, precum şi procurorii de la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târgu Mureş, Reghin, Târnăveni şi Luduş au anunţat proteste pe marginea modului în care s-a elaborat pachetul de legi privind justiţia. 


‘Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Târgu Mureş hotărăşte: Emiterea unei adrese către Consiliul Superior al Magistraturii pentru a se transmite Curţii de Apel Târgu Mureş, în cel mai scurt timp, variantele de lucru, la zi, ale celor două proiecte de legi de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, aflate în dezbatere în Parlamentul României şi pentru a proceda la consultarea instanţelor, în timp util, în legătură cu modificările propuse. În ipoteza în care cele două proiecte de acte normative nu au fost comunicate Consiliului Superior al Magistraturii, se solicită ca această instituţie să facă demersuri la Parlamentul României şi la Guvern, în vederea transmiterii documentelor”, se arată în hotărârea adoptată luni, semnată de preşedintele instanţei, Andreea Ciucă.

Convocarea Adunării generale a judecătorilor Curţii de Apel Târgu Mureş s-a făcut pe baza îngrijorării exprimate de judecători şi cu scopul solicitării către CSM de a consulta instanţele cu privire la proiectele celor două legi de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, aşa cum prevede Legea nr. 304/2004.

Magistraţii au cerut CSM variantele de lucru oficiale, astfel încât instanţele să poată formula, în timp util, puncte de vedere argumentate, deoarece ”acestea nu pot fi formulate pe baza unor informaţii care circulă în spaţiul public”.

”Problema se pune în contextul în care, astfel cum se afirmă, cele două proiecte legislative aduc modificări de substanţă Codului penal şi Codului de procedură penală şi se referă la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, având şi unele efecte asupra modalităţii de organizare a activităţii instanţei, chestiunea ridicată de judecători constând în faptul că se impunea consultarea instanţelor. Or, până la acest moment, cele două proiecte de acte normative, în forma actuală, nu au fost comunicate instanţelor spre consultare şi formularea punctelor de vedere, (…). În aceste condiţii, punctul de vedere argumentat, cu privire la proiectele legilor de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu poate fi formulat în mod profesionist doar prin luarea în considerare a unor informaţii din spaţiul public, ci este necesară aducerea la cunoştinţa judecătorilor a formei proiectelor legilor care se află în dezbatere, în prezent, în Parlamentul României”, a arătat preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, potrivit procesului-verbal al respectivei adunări.

Potrivit documentului, instanţele au fost întotdeauna consultate de CSM atunci când s-a pus problema unor modificări de substanţă, a codurilor, aşa încât obiectul dezbaterii adunării generale ”nu este nici excesiv şi nici nu depăşeşte principiul separaţiei puterilor în stat, cu atât mai mult cu cât, aşa cum s-a arătat, din informaţiile existente, proiectele de legi ar avea efecte şi asupra organizării activităţii instanţelor”.

Judecătorii prezenţi la Adunarea generală au susţinut că, din informaţiile existente în spaţiul public, cel puţin două chestiuni de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală au atras atenţia, la prima vedere – fiind, însă, şi altele. Astfel, potrivit acestor informaţii s-ar preconiza modificarea laturii subiective a infracţiunii de abuz în serviciu, care ar putea fi săvârşită şi din culpă.

”Mai mult, culpa ar apărea ca existând în situaţiile relei-credinţe şi gravei neglijenţe. Se preconizează introducerea unei infracţiuni în legătură cu comunicările publice, declaraţiile publice, furnizarea de informaţii în cursul urmăririi penale şi procesului penal, în general, în condiţiile în care textul nu este clar – fără a se nega ideea că justiţia nu trebuie făcută la televizor”, au apreciat magistraţii.

Hotărârea Adunării generale a judecătorilor Curţii de Apel Târgu Mureş a fost votată de toţi cei 24 de judecători prezenţi, din totalul celor 29 de judecători ai instanţei.

Sursa:agerpres.ro