Eleva Ana Florea, din clasa a IX-a C a Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, este unul dintre absolvenții care a reușit să obțină media 10 la examenul de Evaluare Națională și, pe lângă această performanță, a câștigat și Olimpiada Națională de Limba Latină.

Profesorii susțin că deși Ana Florea este acum la profilul de științele naturii, adică unul real, este foarte bună la disciplinele umaniste, cum ar fi Româna și Latina, și că valoarea ei în acest domeniu a fost confirmată nu doar prin faptul că este prima din țară la Limba Latină, ci și prin mențiunea obținută la Olimpiada Națională “Lectura ca abilitate de viață”.

Cu modestie, Ana Florea ne-a spus că atribuie performanțele sale la examenul de Evaluare Națională unor valori ca “responsabilitatea și ambiția”, inoculate tot la Colegiul Național “Al. Papiu Ilarian”, unde a învățat și în ciclul gimnazial.

“Acest colegiu este un mediu ce mi-a inoculat aceste valori esențiale încă de când am pășit pentru prima dată în această școală și de-a lungul anilor de gimnaziu mi-a potențat aceste calități, care consider că, dacă nu sunt native, trebuie cultivate. Nu am crezut, sincer, nicio clipă că aș ajunge la acest rezultat, dar ambiția a fost mereu un ‘ac de siguranță’ de care nu m-am desprins, iar ca estimare a timpului acordat, pentru mine a variat destul de mult de la o zi la alta, de la o perioadă la alta, dar aș spune că pentru a performa onorabil un minimum de 3-4 ore de lucru intens este necesar. Alegerea să continui să studiez la Papiu nu mi-a dat bătăi de cap, știam că nu vreau să-mi schimb epitetul onorabil de ‘papiist’, dar în schimb alegerea profilului a fost ceva mai dificilă. Am pendulat între matematică-informatică, științele naturii și totuși, deși excelez în domeniul umanist, nu am luat în considerare profilul de științe sociale pentru că mi-ar limita substanțial opțiunile de viitor și sunt încă indecisă, dar probabil voi avea nevoie de ‘substratul’ de matematică”, a declarat, pentru AGERPRES, Ana Florea.

Eleva a spus că profilul de științele naturii i se pare cel mai echilibrat, întrucât îl vede ca pe o cale de mijloc în raport cu gradul de solicitare al materiilor reale și libertatea de dezvoltare colaterală a pasiunilor, fapt ce îi poate deschide un orizont larg de posibilități și îi poate dezvolta capacitățile analitice.

Ana ne spune că decizia sa de participa la Olimpiada Națională de Limba Latină a fost una spontană, că nu s-a gândit înainte la o astfel de competiție, însă e foarte fericită că a răspuns pozitiv acestei propuneri.

“Eram pasionată de dinainte de mitologie, care constituie jumătate din subiect și a fost probabil factorul care m-a îndemnat inițial să particip, deoarece ilustrează conceptele filosofice antice atât de avansate pentru acea vreme. Eu, ca elevă, eram conștientă de faptul că nu se învață precum celelalte limbi de circulație internațională, pentru a fi vorbită în mod activ, ci în scopuri academice. Acum realizez câte legături etimologice și culturale pot să alcătuiesc datorită acestui fundament pe care mi l-am însușit. Și plăcerea mea a fost mereu să știu cât mai mult, să fiu curioasă în mai multe domenii, dar mai ales să aduc mereu în ecuație referințe culturale și aici cred că e marele bonus al olimpiadei. Aceasta a fost și o provocare logică, totodată, deși văzută prin prisma acestei laturi de ‘homo humanus’ căreia îi aparține și este într-adevăr o limbă mai dificilă decât cele pe care le studiez la școală momentan deoarece fiecare cuvânt trebuie trecut printr-o serie de filtre gramaticale. La sfârșit, propoziția și, implicit, textul impus erau un puzzle ce îmi dădea o imensă satisfacție cognitivă, cu toate că o traducere perfectă este greu tangibilă. Această experiență și pregătirea au fost un dulce efort, aș spune, pentru că nu am simțit nicio clipă că fac ceva ce nu doresc, din contră, a fost o plăcere”, a subliniat Ana Florea.

Pentru această performanță “subsumată cu momente frumoase”, Ana Florea i-a mulțumit în special profesoarei sale, Ioana Zidărescu, care a sprijinit-o și inspirat-o în această direcție.

“Am reușit să ajung la acest nivel cum este și normal, prin multă muncă, aspirație, dar factorul cel mai important este pasiunea și nu mă imaginez performând pe un domeniu din care lipește aceasta. Din punct de vedere al carierei pe care doresc să o urmez, privesc această olimpiadă ca pe un frumos edificiu, o dovadă a faptului că am capacitatea de a realiza performanțe, dar nu îndeosebi ca pe ceva ce îmi desemnează în mod special intențiile de viitor. Doresc, desigur, ca ceea ca voi alege să cumuleze aceste cunoștințe și sunt interesată de filiera aceasta istorică”, a precizat eleva.

Ana este convinsă că pasiunea este un important factor în ecuația finală a succesului și crede că firea sa curioasă, stimulată de provocări și dificultăți, au făcut diferența dintre ea și colegii săi. “Am avut în vara aceasta o tangență, poate întâmplătoare, în tabăra olimpicilor în care am avut onoarea de a fi invitată, cu câștigătorul premiului 2, iar această întâlnire mi-a confirmat că pasiunea e într-adevăr cheia, pentru că elevii de acest gen au în firea lor, insuflat, acest fel de a fi, distinct, această ambiție ardentă”, mărturisește ea.

Ana Florea adaugă că lectura este, de asemenea, o mare pasiune de a sa, care i-a “conturat stilul de a scrie, de a gândi și implicit capacitatea de a alcătui liante culturale”.

“Cred că, până la urmă, cheia educației este cititul. În materie de gusturi, în acest domeniu, sunt destul de selectivă și mi-am format păreri despre lumea literară prin vizionarea documentarelor, lucru care mă ajută mult când îmi aleg următoarea carte”, a mai spus eleva.

Ana este o adeptă a literaturii clasice, printre autorii ei preferați numărându-se Thomas Mann, Franz Kafka, Albert Camus, Dostoievski, Proust, Flaubert, Tolstoi, Stendhal, dar preferă și cărți de specialitate precum istoria, mitologia și chiar astrofizica. Despre astrofizică, Ana Florea a spus că este o idee dezvoltată la clubul de astrofizică organizat de colega sa de liceu, de asemenea olimpică, din clasa a 12-a, Georgiana Mătieș.

În privința viitorului, Ana Florea a spus că deocamdată este “relativ indecisă”, dar fiind în clasa a IX-a mai are un pic timp la dispoziție ca să se decidă.

“Fiind în clasa a IX-a mai am timp să mă decid, dar dacă ar fi să fructific tendințele mele umaniste, privesc cu interes profiluri de teorie politică din străinătate, care subsumează partea de istorie, filosofie și, de asemenea, economie, pentru care am nevoie și de substratul profilului real. Spun străinătate pentru că mi-aș dori să studiez la o universitate bine cotată, care deschide implicit o serie largă de oportunități”, a conchis Ana Florea.

Sursa:agerpres.ro