Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Şincai” al Academiei Române, care funcţionează la Târgu Mureş, profesor universitar doctor Cornel Sigmirean, a declarat marţi că, prin moartea Regelui Mihai, România a pierdut ultima mare personalitate a secolului XX, un om al istoriei.

“România a pierdut ultima mare personalitate a secolului XX, un secol al extremelor, al războaielor, al statului naţional, dar şi al regimurilor totalitare. Un personaj al istoriei noastre care a traversat regimul democratic al României interbelice, războiul, instalarea comunismului şi apoi, pe parte de ţară, epoca regimului comunist. Dar, în acelaşi timp, avut şi şansa să vadă căderea comunismului şi drumul ţărilor din Est spre democraţiile consacrate din Europa de Vest. Regele Mihai a fost o istorie. Într-un fel, România a pierdut prin el, dincolo de un om al istoriei, o speranţă. Pentru că Regele Mihai, prin trecutul său, ca moştenitor al unei istorii, al unei familiei, a reprezentat pentru noi o speranţă şi o alternativă atunci când, în 1989, s-a pus punct unui regim de peste 40 de ani”, a arătat Cornel Sigmirean.

Istoricul a spus că, în 1989, o parte dintre români au sperat că revenirea regelui din ţară şi refacerea legăturii cu trecutul prin revenirea României la monarhie ar însemna o mare şansă, fapt care însă nu s-a materializat.

“Nu au crezut toţi, dar unii au crezut, cei care aveau un model al democraţiei şi intuiau care poate să fie drumul României cu o altă instituţie. Nu s-a întâmplat, dar el a rămas speranţa, a rămas alternativa, dar, treptat, în ultimii 25 de ani s-a construit un model pentru mulţi oameni, inclusiv tineri. În ultimul timp am constatat o simpatie tot mai mare printre români faţă de monarhia din România şi faţă de monarhiile din Europa. Dragostea oamenilor pentru rege a fost semn al naşterii unui model pentru români. Din păcate, s-a dus un model, s-a dus o istorie. Din păcate, memoria noastră istorică a suferit o amnezie, a fost lucrarea a 45 de ani de ideologie comunistă, a fost teama că revenirea regelui ar putea să reprezinte o desprindere totală a României de regimul comunist. Marea dramă a fost să te întorci într-o ţară liberă, eliberată de constrângerile unui regim şi să fii obligat să părăseşti ţara somat. Îmi aduc aminte de revenirea regelui în 1990′, a afirmat prof. dr. Sigmirean.

Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Şincai” al Academiei Române susţine că uneori are impresia că viaţa Regelui Mihai de după 1989 a fost mai tristă decât cea din timpul regimului comunist.

‘Sunt multe lucruri triste, din păcate, istoria le va analiza, pentru că uneori am impresia că viaţa Regelui Mihai de după 1989 a fost mai tristă decât cea din timpul regimului comunist, când autoritatea sovietică a impus guvernului-marionetă de la Bucureşti, condus de Petru Groza, să îl someze să părăsească România. Acum cine a somat conducerea României din 1990 să îi refuze regelui întoarcerea în ţară? Românii nu realizau că întoarcerea în ţară a regelui era un act de demnitate şi recunoaştere a monarhiei, pentru că, în 1947, prin plecarea regelui, prin abdicarea lui, România a pierdut independenţa. Pentru români coroana simboliza independenţa unui stat, nu neapărat plecarea unui om, ci plecarea unei instituţii din ţară’, a apreciat istoricul.

Acesta consideră că în 1989 românii aveau şansa să redobândească independenţa, dar că semnificaţia întoarcerii regelui în ţară nu a fost văzută aşa de majoritatea populaţiei, regele fiind primit cu mare neîncredere.

“Astăzi mulţi oameni regretă moartea Regelui Mihai, pentru că nu au ştiut să îi acorde respectul cuvenit regelui, care nu trebuia să fie prin gesturi de recunoaştere din partea Guvernului sau prin retrocedarea unor proprietăţi, ci prin retrocedarea încrederii şi a dragostei. E un moment foarte trist pentru români, a fost ultimul şef de stat care a participat la al Doilea Război Mondial şi a avut o contribuţie importantă la scurtarea lui. Am pierdut un om special, a fost Regele Mihai, dar a fost omul Mihai, un om deosebit”, a conchis prof. dr. Cornel Sigmirean.

Sursa:agerpres / Foto:icsumures.ro