La anul vor scădea veniturile medicilor…

2018 este un an complicat din punct de vedere al veniturilor personalului medical. Guvernul pe proiectul de buget nu prevede sume suplimentare de finanțare care să acopere măririle promise din luna martie 2018 ceea ce ridică un mare semn de întrebare dacă acele măriri se vor aplica. De la 1 ianuarie 2018 personalul medical va avea câștigul net diminuat. 

Principalele măsuri care vor diminua veniturile sunt:

  • Plafonarea sporurilor la 30% din total masă salarială
  • Anularea bonurilor de masă

În plus toți ordonatorii de credite principali (spitalele) vor trebui să reducă bugetele de bunuri si servicii cu 10% față de 2017 și angajările se pot face doar o angajare la 2 locuri vacante.  Iar cireașa de pe tort este  prelungirea timpului obligatoriu de muncă!


Promisiuni PSDiste din campania electorala…

Sănătatea este un sector vital pentru orice țară, știut fiind faptul că o națiune nu poate fi puternică, prosperă și sigură fără un popor sănătos și productiv. Un popor bolnav este unul care nu poate contribui la prosperitatea proprie, nu își poate dezvolta ograda, averea, sau țara…și nici nu o poate apăra.

În acest context, legea salarizării a fost anunțată cu surle și trâmbițe de câtre guvernanți și oferită ca un panaceu pentru sectorul sanitar. Un simulacru, având în vedere că există probleme structurale importante ce trebuiesc adresate, dar totuși o măsură necesară având în vedere nivelul de salarizare jalnic al medicilor.

Încă de pe vremea programului de guvernare, poporul a fost asaltat cu o adevărată propagandă ce continuă și astăzi, și anume că medicii vor avea salarii de 3000 de euro. Țineți-vă bine, următoarele cuvinte vă vor surprinde: doctorii NU vor avea asemenea salarii, anumite categorii nici nu vor vedea salarii mărite, medicii vor pierde din beneficii și le va crește norma de lucru cu mult peste ceea ce prevede codul muncii fără a vedea un leu în plus pentru acest overtime.

Medicii nu vor avea salarii de 3.000 de euro

Nici pe aproape, guvernanții s-au asigurat de acest lucru. În primul rând aceste salarii mirobolante erau mai degrabă undeva pe la 2.600 de euro brut și asta pentru un medic primar, adică cu o vechime de cel puțin 10 ani în profesie, iar nivelul era preconizat pentru anul 2022. Există promisiuni din partea guvernanților că medicii vor ajunge la acest nivel încă din martie 2018, dar la fel au existat promisiuni de creșteri care nu s-au materializat încă din iulie 2017. Nu în ultimul rând, odată cu trecerea contribuțiilor la angajat acei 2.600 euro brut se vor transforma în vreo 1.400 net (aproximație), din nou, pentru medici ajunși la cel mai înalt nivel profesional. Tinerii rezidenți vor avea salariile comparabile cu cele actuale sau mărite cu 10% în funcție de specialitate. 


In tot acest timp, sistemul medical din Mures…


Sursa:contributors.ro / Citeste mai mult.