Partii de schi practicabile in mai multe staţiuni, patinoare amenajate, targuri de Craciun, centre spa-wellness…

Pensiunile şi hotelurile de pe Valea Prahovei, unde administratorii domeniilor schiabile au pregătit deja o parte din pârtii pentru iubitorii acestui sport, sunt ocupate aproape în totalitate pentru minivacanţa de 1 Decembrie, turiştii plătind între 50 de lei pe noapte/persoană şi câteva sute de euro/persoană pe sejur. 

Situaţii similare se înregistrează şi în alte staţiuni montane, unde, pe lângă practicarea sporturilor de iarnă, au petreceri cu muzică populară, foc de tabără şi mese cu mâncăruri tradiţionale ori acces nelimitat la spa, piscină sau jacuzzi. 

Cei care vor rămâne acasă vor putea să-şi petreacă timpul liber fie pe patinoarele amenajate în oraş, fie la Târgurile de Crăciun, care îşi aşteaptă vizitatorii cu produse tradiţionale de sezon. 

BRAŞOV

Pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvarul vor fi deschise în minivacanţa de 1 Decembrie, după ce stratul de zăpadă a crescut în urma ninsorilor căzute în ultimele zile, anunţă într-un comunicat biroul de presă al Primăriei Braşov.

“Având în vedere condiţiile meteo favorabile, ninsoarea şi vremea rece, care ne-a permis să producem zăpadă artificială, am luat decizia de a deschide, în minivacanţa de 1 Decembrie, pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvarul. Stratul de zăpadă măsoară, în acest moment, aproximativ 50 de cm pe pârtie, cea mai mare parte fiind zăpadă naturală. Este pentru prima dată, cel puţin de la modernizarea domeniului schiabil din staţiune, când braşovenii şi turiştii se vor bucura de acest sport atât de devreme, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas, potrivit sursei citate.

De joi, 31 noiembrie, se va putea schia pe următoarele pârtii: partea superioară a Lupului şi Drumului Roşu, Kanzel şi Doamnei. Tot de joi vor fi puse în funcţiune şi instalaţiile pe cablu, telegondola şi telescaunul Ruia.

La Predeal nu se va putea schia, dar pentru săniuţe există un strat de zăpadă suficient.

Chiar dacă nu se schiază, telescaunul Clăbucet va funcţiona între orele 9.00-16.00, a precizat pentru AGERPRES, directorul Centrului Naţional de Informare Turistică din staţiune, Cătălin Câmpeanu.

PRAHOVA

Peste 90% din locurile de cazare existente în staţiunile de pe Valea Prahovei sunt ocupate pentru minivacanţa de 1 Decembrie, turiştii urmând să beneficieze de petreceri cu muzică populară, foc de tabără şi mese cu mâncăruri tradiţionale, dar şi de zăpadă şi posibilităţi de practicare a sporturilor de iarnă.

Potrivit reprezentanţilor centrelor de informare turistică din Sinaia şi Azuga, locurile de cazare în aceste staţiuni s-au epuizat pentru perioada vizată, iar în Buşteni gradul de ocupare este de 80%.

Preţurile la cazare au oscilat între aproximativ 50 de lei pe noapte/persoană şi câteva sute de euro/persoană pe sejur, în funcţie de unitatea de cazare şi facilităţile oferite de aceasta.

Turiştii care îşi vor petrece minivacanţa de 1 Decembrie pe Valea Prahovei vor avea parte de petreceri cu muzică populară, foc de tabără şi mese cu mâncăruri tradiţionale.

În ceea ce priveşte practicarea sporturilor de iarnă, autorităţile din Sinaia au anunţat că joi se deschid cinci pârtii de altitudine, respectiv Lăptici 1, Lăptici 2, Variantă, Valea Dorului 1 şi Valea Dorului 2, stratul de zăpadă măsurând 50-60 de centimetri.

De asemenea, la Buşteni se va putea schia pe pârtia de începători din Fun Park-ul situat la baza domeniului Kalinderu, iar în weekend, cel mai probabil se vor putea practica sporturi de iarnă pe pârtia Kalinderu 1, a precizat reprezentantul Centrului de Informare Turistică, Mihai Coleşi.

La Azuga, vor fi deschise pârtiile de începători de la Sorica şi Cazacu, iar cei care vor dori să practice sporturi de iarnă pe pârtiile mari o vor putea face, însă în măsura posibilităţilor, în condiţiile în care stratul de zăpadă nu este unul de calitate, a precizat reprezentanta Centrului de Informare Turistică din staţiune, Ligia Constantinescu.

HARGHITA

Turiştii care au ales să-şi petreacă minivacanţa de 1 Decembrie în Harghita sunt aşteptaţi cu oferte diverse, de la vizitarea salinei Praid, până la petreceri în aer liber, tratament la spa sau centre wellness, ori plimbări cu snowmobilul.

Una dintre cele mai căutate staţiuni din judeţ pentru această minivacanţă este Băile Tuşnad, unde aproape toate locurile de cazare au fost ocupate.

Managerul unuia dintre hotelurile din Băile Tuşnad, Ileana Colcer, a declarat pentru AGERPRES că toate cele 120 de locuri au fost rezervate, dar solicitările au fost mult mai mari. Majoritatea turiştilor, care vin din întreaga ţară, au optat pentru pachetul de patru nopţi, care le oferă demipensiune, o petrecere în aer liber în data de 1 decembrie, acces nelimitat la spa, piscină sau jacuzzi.

De asemenea, Ileana Colcer a explicat că în staţiune există şi o asociaţie care organizează programe pentru turişti, cum ar fi excursii la Lacul Sfânta Ana, drumeţii în natură şi picnic în aer liber sau “selfie cu animalele sălbatice”.

La Băile Tuşnad funcţionează şi un centru wellness, care este luat cu asalt de turişti.

Acesta dispune de şase bazine – unul pentru copii până la 4 ani, un jacuzzi, un bazin de înot de 14 pe 7 metri şi trei bazine cu apă termală. Unul dintre bazinele cu apă termală se află în aer liber şi este interconectat cu unul din interior.

De asemenea, turiştii au la dispoziţie patru saune – finlandeză, turcească, cu sare şi cu infraroşu – un centru de masaj şi două localuri.

Şi în staţiunea Băile Harghita turiştii sunt aşteptaţi, mai ales că în zonă a nins şi doritorii se pot plimba cu snowmobilul şi pot face drumeţii în aer liber, dar se pot relaxa şi la spa, a precizat pentru AGERPRES Sinka Mihaly, responsabilul cu relaţii publice al unei pensiuni din zonă.

Un alt punct de atracţie din Harghita este salina Praid, unde a fost prelungit programul de vizitare, pentru a face faţă tuturor solicitărilor.

Potrivit directorului tehnic al salinei, Sebestyen Jozsef, ultima intrare în salină se va putea face la ora 17.00 şi nu la 14.50, cum era înainte.

Turiştii care coboară în galeria de vizitare, aflată la 120 de metri adâncime, beneficiază de numeroase facilităţi de relaxare, de la spaţii de joacă şi creaţie pentru cei mici, până la un parc de aventuri, acces gratuit la Internet, un cinematograf sau posibilitatea de servire a mesei.

Tot la Praid funcţionează şi un centru wellness, unde turiştii au la dispoziţie, printre altele un bazin cu apă termală, cu o concentraţie mare de minerale, care se recomandă pentru afecţiuni ale aparatului locomotor, afecţiuni neurologice cronice periferice, reumatisme cronice sau respiratorii

Centrul wellness de la Praid dispune şI de băi cu aburi, saune, masaj sau jacuzzi.

Dacă vremea o va permite, cei care se vor afla în aceste zile în Harghita vor putea şi să schieze, pe una dintre pârtiile de la Harghita Mădăraş, în aceste zile făcându-se ultimele pregătiri pentru deschiderea sezonului de schi.

BISTRIŢA-NĂSĂUD

Proprietarii de pensiuni şi hoteluri din judeţul Bistriţa-Năsăud nu s-au înghesuit cu oferte pentru turiştii interesaţi să îşi petreacă aici minivacanţa de 1 Decembrie, preferând să menţină tarifele de cazare obişnuite pentru această perioadă, fără reduceri sau programe speciale.

Excepţie fac un hotel de cinci stele din municipiul Bistriţa şi două pensiuni din zona rurală, care pe site-urile de specialitate au venit cu oferte speciale pentru perioada 30 noiembrie – 3 decembrie.

Astfel, pachetul oferit de hotelul de cinci stele din Bistriţa include, la preţul de 555 lei de persoană, cazare pentru trei nopţi în regim de demipensiune, cu o cină românească specială în seara zilei de 1 Decembrie, acces la spa şi o seară cu filme româneşti în cinematograful hotelului.

Pentru 500 lei de persoană, turiştii pot opta pentru o pensiune din Valea Mare, aflată la poalele Munţilor Rodnei, care oferă cazare pentru trei nopţi în regim all inclusive.

Un alt proprietar de pensiune de pe Valea Bârgăului, situată la mijlocul distanţei dintre principalele puncte turistice ale judeţului – Pasul Tihuţa şi staţiunea turistică de interes local Colibiţa – închiriază întreaga proprietate pentru 3.000 lei, pentru trei nopţi, pensiunea având disponibile 12 camere.

Pentru cei interesaţi să îşi petreacă minivacanţa de 1 Decembrie în zona lacului de acumulare Colibiţa, la poalele Munţilor Călimani, tarifele de cazare la pensiuni pornesc de la 220 lei/persoană pentru trei nopţi, fără mese incluse, şi ajung la circa 380 lei de persoană în unităţile care dispun de piscină şi facilităţi de tip spa, la care se adaugă preţul micului dejun, de 20 lei de persoană pe zi. De asemenea, se pot rezerva şi apartamente pentru patru persoane, cu vedere la lac, costul total pentru trei nopţi fiind de 900 lei, fără mese.

În Pasul Tihuţa, locul în care s-a născut legenda lui Dracula şi care leagă Transilvania de Bucovina, preţurile de cazare la pensiuni, pentru trei nopţi şi mic dejun inclus, se situează între 150 şi 220 lei de persoană.

O altă destinaţie pentru turişti o poate reprezenta staţiunea balneară Sângeorz-Băi, unde o cameră dublă la pensiune, fără mic dejun, poate fi rezervată pentru trei nopţi la preţul de 250 lei.

SIBIU

Sibienii şi turiştii care se vor afla în municipiu, în minivacanţa de 1 Decembrie, pot să-şi petreacă timpul în centrul oraşului, la Târgul de Crăciun, unul din cele mai vizitate din ţară, sau la Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Cei care vor vizita Muzeul Naţional Brukenthal de Ziua Naţională, au ocazia să guste, la ieşirea din expoziţii, dulciuri ale unui producător din zonă.

Pe 1 Decembrie, accesul în Muzeul în aer liber este gratuit. În 1 şi 2 decembrie, vizitatorii vor avea o întâlnire cu doi pescari lipoveni din satul Mila 23, din Delta Dunării, care vor pregăti borş de peşte şi peşte prăjit, ca pe baltă, în cadrul unor ateliere culinare organizate la Cherhanaua din Mahmudia. Tot în ziua de 1 Decembrie, începând cu ora 12.00, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea şi la “pomana porcului”.

Sâmbătă, 2 decembrie, Muzeul Astra organizează evenimentul “Tradiţii şi Cultură Gastronomică din Ţara Secaşelor”, cu participarea comunităţii din localitatea Loamneş, turiştii având posibilitatea să deguste lichiu cu varză şi ceapă şi iahnie de fasole cu cârnaţi. De asemenea, Galeriile de Artă Populară din Pavilionul Muzeal Multicultural oferă vizitatorilor posibilitatea de a opta pentru cadouri inspirate din tradiţiile satului românesc, de la decoraţiuni din paie şi pănuşi de porumb, până la oale de sarmale, căni pentru vin fiert sau jucării ecologice

Iubitorii sporturilor de iarnă au ocazia de Ziua Naţională să schieze în singura staţiune montană din judeţul Sibiu, la Păltiniş, la altitudinea de 1.442 de metri. Aici se va deschide, chiar de Ziua Naţională, una din cele şase pârtii existente în singurul complex de schi şi snowboard din Păltiniş. Pentru cei care nu au maşină, aceştia pot ajunge din Sibiu la Păltiniş cu autocarul. Drumul dus-întors Sibiu – Păltiniş costă 9 lei, iar orarul de circulaţie al curselor Sibiu – Păltiniş se găseşte pe site-ul www.tursib.ro.

Programul de pe pârtia de la Arena Platoş din Păltiniş, de vineri şi sâmbătă, este de la ora 10.00 până la 21.30, duminică, 3 decembrie, pârtia este deschisă în intervalul 10.00 – 17.00. Cei care nu au echipament pot închiria o sanie clasică sau un zipfelbob la preţul de 10 lei pe oră sau 25 de lei pe zi. Copiii plătesc 40 de lei, iar adulţii, 45 de lei/ zi, pentru închirierea unui echipament de schi. Pentru închirierea unui echipament de snowboard, atât copiii, cât şi adulţii achită 55 de lei pe zi. Cine nu ştie să schieze, poate învăţa contra sumei de 130 de lei/oră. Pentru urcare teleschi sau telescaun şi folosirea pârtiei pentru o zi tarifele sunt între 40 şi 60 de lei la Arena Platoş Păltiniş.

Cazarea pentru o singură noapte, în staţiunea Păltiniş, la cea mai apropiată cabană de pârtie, costă 150 de lei o cameră pentru trei persoane.

Stratul de zăpadă este de peste 20 de centimetri la Păltiniş, iar pârtia de la Arena Platoş are şi zăpadă artificială şi instalaţie de nocturnă.

Cine îşi doreşte o experienţă cu totul inedită de iarnă, trebuie să meargă în zona turistică Bâlea, unde stratul de zăpadă este de peste un metru. La peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, se poate schia şi se poate practica şi snowboardul, însă doar în apropierea cabanelor şi după ce cere sfatul salvamontiştilor din zonă, pentru a evita declanşarea unei avalanşe.

Ca să ajungi din Sibiu la Bâlea Lac, trebuie să îţi foloseşti maşina personală, pentru că nu există curse regulate cu autocarul. Odată ajuns la Bâlea Cascadă, trebuie să îţi parchezi maşina, pentru că Transfăgărăşanul este închis circulaţie de aici şi până sus, în vârful muntelui, la Bâlea Lac, unde se poate ajunge doar cu telecabina. Un drum dus-întors Bâlea Cascadă-Bâlea Lac costă 60 de lei/persoană. Cazarea într-o cabană la Bâlea Lac, costă de la 106 lei/persoană/noapte într-o cameră cu trei paturi.

Sibienii care doresc să patineze în minivacanţa de 1 Decembrie o pot face în oraşul Cisnădie, unde se deschide, de Ziua Naţională, un patinoar de 800 de metri pătraţi.

Patinoarul va fi deschis în fiecare zi a săptămânii, de luni până vineri, începând cu orele 16.00 până la orele 21:30, iar în weekend va fi deschis de la orele 14.30 până la 21.30. Taxa de intrare la patinoar este de 5 lei/oră, pentru copii şi 10 lei/oră, pentru adulţi. Închirierea patinelor se face pe baza cărţii de identitate, iar preţul este de 5 lei/oră.

TULCEA

Circa 70% din locurile de cazare din localitatea Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, au fost ocupate, la începutul săptămânii, pentru minivacanţa de 1 Decembrie.

Persoanele care doresc să-şi petreacă zilele libere în satul din Delta Dunării plătesc 137 de euro pentru pachetul de servicii all-inclusiv. Oferta include atât transferul cu barca de la Murighiol în localitatea de la vărsarea Dunării în Marea Neagră, cât şi un program artistic oferit de ansamblurile folclorice din sat, proiecţii de filme în fiecare seară, o excursie la Marea Neagră şi acces nelimitat la centrul de distracţii al pensiunii.

“Circa 70% din locurile pe care le avem disponibile au fost deja rezervate pentru minivacanţa de 1 Decembrie”, a declarat pentru AGERPRES reprezentantul pensiunii, Iulian Butuc.

Potrivit acestuia, doar o parte din locurile de cazare din pensiune vor putea fi ocupate de turişti în perioada sărbătorilor de iarnă.

De altfel, cele mai multe unităţi de cazare din Delta Dunării sunt închise în sezonul rece, pentru ca proprietarii acestora să poată plăti, conform Codului fiscal, doar 50% din impozitul datorat statului, potrivit preşedintelui Asociaţiei Patronatului în Turism Delta Dunării (APTDD), Dan Iluşcă.

“Cele mai multe pensiuni turistice se închid în sezonul rece, deşi e lesne de văzut că parcările din Tulcea şi Mahmudia sunt pline de maşinile turiştilor. Locaţiile mici asigură ofertele de iarnă, iar unele pensiuni vor fi deschise doar pentru prietenii patronilor. Dacă ar exista un mecanism financiar care să stimuleze menţinerea deschisă a locaţiilor turistice, sunt convins că pensiunile ar fi deschise”, a afirmat preşedintele APTDD.

Codul fiscal prevede, potrivit sursei citate, plata unui impozit anual diminuat cu 50% din valoarea totală, dacă proprietarul pensiunii turistice a avut unitatea deschisă mai puţin de şase luni.

ALBA

Un patinoar artificial va funcţiona în premieră în municipiul Blaj, acesta urmând să fie deschis de Ziua Naţională, în centrul istoric, respectiv în Piaţa 1848, în imediata apropiere a sediului Primăriei.

“Din această iarnă, blăjenii vor avea posibilitatea să petreacă timpul liber pe un patinoar artificial, amplasat, pentru două luni, în Piaţa 1848, în faţa Primăriei. Pentru închirierea şi întreţinerea patinoarului, autorităţile locale au plătit aproximativ 100.000 lei, în condiţiile în care nu va exista taxă pentru accesul pe patinoar, pentru cei care vor veni echipaţi cu patine accesul pe gheaţă fiind gratuit. Cei care nu deţin, însă, patine vor avea posibilitatea să închirieze aceste accesorii indispensabile la patinoar, de la punctul special amenajat”, au informat autorităţile locale.

Inaugurarea patinoarului din faţa Primăriei Blaj va avea loc vineri, de la ora 17,00, în cadrul unei festivităţi speciale, ce va cuprinde un concert de colinde.

Patinoarul din Blaj va fi funcţional în perioada 1 decembrie 2017 – 1 februarie 2018. El are 300 metri pătraţi şi toate dotările necesare pentru a funcţiona în condiţii optime, inclusiv căsuţă cu destinaţia de garderobă şi podeţ de lemn pentru acces în patinoar, au menţionat reprezentanţii Primăriei.

Patinoare artificiale vor funcţiona în această iarnă în toate municipiile din judeţul Alba, respectiv în Alba Iulia, Sebeş şi, de asemenea în premieră, în Aiud.

TIMIŞ

Timişoara extinde anul acesta spaţiile dedicate Târgului de Crăciun în mai multe pieţe ultracentrale, venind, pe lângă cel tradiţional din Piaţa Victoriei/Operei, cu două noi oferte: un târg în Piaţa Libertăţii, destinat meşteşugarilor, şi unul în Bastionul Maria Therezia – aripă a Muzeului Naţional al Banatului, care promovează brandurile timişorene.

Totodată, numărul căsuţelor în care se comercializează produsele specifice pentru această perioadă aproape s-a dublat, ajungând la aproape 130. Acestea sunt ocupate de producători din Timiş, dar şi din ţară şi din întreaga euroregiune.

Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei din Timişoara, ajuns la cea de-a XI-a ediţie, este declarat deschis oficial odată cu inaugurarea iluminatului public festiv, în seara de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României şi va rămâne deschis până în data de 8 ianuarie 2018.

Şi dacă e Târg de Crăciun, găseşti de toate, cele mai mari cozi formându-se în sectorul ”Gastro”, unde, alături de produsele de sezon româneşti, stau în bună armonie cele ale bucătarilor din Ungaria, Italia, Austria, Germania sau Serbia.

La căsuţele ungurilor se poate gusta un gulaş picant, ceafă la grătar, apoi urmează mâncărurile calde cu specific nemţesc – şniţel vienez cu cartofi pai, cârnaţi fierţi şi vin aromat fierbinte, în timp ce copiii sunt atraşi cu mere coapte cu scorţişoară. Sârbii vin cu mâncăruri pe bază de cartofi, iar italienii, cu brânzeturi.

Gazdele vin cu meniuri calde, supe şi ciorbe, grătare, sărmăluţe cu mămăliguţă, fasole cu cârnaţi, varză cu cârnaţi fierţi sau rumeni, peşte prăjit, murături picante, dar şi cu jumări, tobă de porc sau dietetică, leber, caltaboşi, sângerete, brânzeturi de toate felurile, cozonaci, ciocolată de casă, turtă dulce sau castane prăjite.

O atracţie cu tradiţie este ieslea amenajată în faţa Catedralei Mitropolitane, unde patru oi încălzesc Pruncul, în decorul special amenajat cu scene ce amintesc de momentul central al Târgului, Naşterea Mântuitorului.

Casa lui Moş Crăciun şi Caruselul sunt amplasate în acest an în noul spaţiu destinat evenimentului, în Piaţa Libertăţii, într-o inedită pădure de brazi, unde copiii îi ajută pe spiriduşi să creeze daruri pentru cei mici, dar unde sunt deschise şi diferite ateliere meşteşugăreşti, de pictat pe sticlă, pe turta dulce sau pe globuri ori pe ceramică, de făurit vase din lut, ikebana şi multe alte îndeletniciri “de basm”.

Meşteşugarii şi-au întins deja marfa în preajma inauguării: blănuri şi covoare călduroase din fuior alb, papuci de casă şi ilice, căciuli din blană, mănuşi din piele îmblănite, ciorapi groşi din lână, vase şi oale din lut pentru sarmale, păhărele din ceramică rezistente la ţuica fiartă şi care ţin vinul fierbinte, scăunele din lemn, jucării tradiţionale, jucării tradiţionale, icoane, decoraţiuni şi ornamente specifice de sărbători.

Târgul organizat de Muzeul Naţional al Banatului şi Consiliul Judeţean Timiş, ”Crăciun în Cetate”, şi-a deschis mai repede porţile şi pentru că nu-i face concurenţă celui tradiţional, ci îl completează, pentru bucuria vizitatorilor. Are un specific urban, este mai cochet, doar 20 de căsuţe fiind deschise, toate cu specific culinar timişean, de la vinurile de Silagiu la preparatele celebrului gastronom din Buziaş, Uica Mihai, numai ”delicatese”.

Nu vor lipsi spectacolele de muzică şi dans din folclorul românesc, concerte şi activităţi interactive pentru întreaga familie, susţinute de numeroşi artişti, de la coruri prestigioase, orchestre, grupuri de colindători, interpreţi de muzică populară, până la solişti îndrăgiţi, festivităţile fiind deschise de tradiţionalul concert de promenadă al orchestrei militare a oraşului, ”Timişoara Big Band”, foarte apreciat de timişoreni.

CARAŞ-SEVERIN

Cea de-a doua ediţie a “Târgului de Crăciun din Reşiţa” va fi inaugurată pe 6 decembrie, de Moş Nicolae, la ora 17:00, şi se va încheia pe 6 ianuarie 2018.

“Această ediţie reuneşte expozanţi şi producători din judeţ şi din ţară, cel mai mare număr de până acum, dar şi atracţii numeroase pentru copii. Pe lângă toate acestea, conceptul scenografic şi de iluminat este unul deosebit, ceea ce va face din centrul civic al Reşiţei o zonă de poveste. Amenajarea, în premieră, va cuprinde căsuţe cu produse de artizanat şi produse tradiţionale, dar şi spaţii dedicate exclusiv copiilor: Atelierul lui Moş Crăciun, Canapeaua Moşului, ateliere unde copiii vor avea diverse activităţi creative, zonă de joacă pentru copii, cu trenuleţ şi carusel. Pentru amenajarea centrului se vor folosi ornamente noi şi toţi cei dornici să rămână cu o amintire se vor bucura de un inedit colţ foto cu tematică de sărbători”, afirmă primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

Pe scena amplasată în Piaţa 1 Decembrie 1918 vor fi prezente, timp de 20 de zile, şcolile din municipiu, fiecare cu programe artistice diferite, cluburi sportive, culte religioase şi asociaţii de cultură din oraş, din ţară şi străinătate, iar în fiecare sâmbătă, reşiţenii vor avea parte de concerte susţinute de artişti români îndrăgiţi. Pentru noaptea de Revelion, municipalitatea a pregătit un super concert care se va finaliza, la ora 24:00, cu un foc de artificii inedit.

Pe toată perioada “Târgului de Crăciun din Reşiţa”, municipalitatea va pune la dispoziţie “Autobuzele Moşului”, două curse speciale de transport în comun, gratuite, care vor circula din oră în oră, zilnic, între orele 16:00 şi 21:00, înspre şi dinspre centrul civic şi toate cartierele municipiului.

GORJ

Aproximativ 40 de meşteri din şapte judeţe vor participa la Târgul de Moş Nicolae de la Târgu-Jiu, care se va deschide vineri, de Ziua Naţională a României, a informează Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj.

Potrivit sursei citate, la ediţia a X-a a târgului de suveniruri vor veni meşteri din Vâlcea, Bucureşti, Argeş, Dolj, Harghita, Suceava, Bacău şi Gorj.

Târgul de Moş Nicolae este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu şi se va deschide vineri, începând cu ora 11,30.

“De Ziua Naţională a României, la Târgu-Jiu, începând cu ora 11,30 se deschide o nouă ediţie a Târgului de Moş Nicolae, manifestare organizată de CJCPCT Gorj în ideea de a le oferi celor aflaţi în căutarea unui cadou pentru cei dragi posibilitatea de a găsi tot ce-şi doresc. Anul acesta, la târg şi-au anunţat prezenţa circa 40 de participanţi, din şapte judeţe. Pe lângă obiecte realizate de meşteri populari, în târg mai pot fi găsite obiecte specifice sărbătorilor de iarnă şi dulciuri. Nu lipsesc nici nuieluşele frumos împodobite, menite a fi dăruite celor care nu au fost cuminţi anul acesta”, conform sursei citate.

Târgul de Moş Nicolae va fi deschis în perioada 1- 6 decembrie în zona centrală pietonală a municipiului, unde au fost amplasate 20 de căsuţe de lemn. Printre obiectele comercializate de meşteşugari se numără suveniruri din ceramică, împletituri din pănuşi, turtă dulce, miniaturi artizanat, costume populare, cioplituri în lemn, decoraţiuni, icoane, lumânări ornamentale, obiecte de cojocărie, împletituri de lână şi produse de apicultură.

TELEORMAN

Târgul sărbătorilor de iarnă se va desfăşura în acest an în centrul municipiului Alexandria, pe spaţiul pietonal, între fântâna arteziană şi piaţă.

Târgul se deschide pe 30 noiembrie şi se va încheia pe 7 ianuarie, fiind deschis zilnic între orele 8,00 şi 20,00

Agenţii economici vor comercializa produse doar în baza unui aviz obţinut de la primărie. Comercianţii nu au voie să folosească muzică ambientală, să îşi expună marfa în afara căsuţei sau să utilizeze elemente de încălzire.

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj