La nivel internaţional, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, se desfăşoară Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei, ce are ca scop creşterea gradului de conştientizare asupra formelor de manifestare a violenţei ca o încălcare a drepturilor omului. În judeţul Mureş, instituţiile cu responsabilităţi în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie şi abuzului asupra copiilor, coordonează activităţile campaniei la nivel local, beneficiind de sprijinul unor parteneri, inclusiv mass media.

Datele de debut şi sfârşit ale campaniei nu sunt alese întâmplător: 25 noiembrie  – Ziua Internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii, iar 10 decembrie este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului –  tocmai pentru a se sublinia faptul că violenţa este o încălcare a drepturilor omului.

Scopul campaniei este de sensibilizare şi conştientizare a comunităţii mureşene privind violenţa în familie şi nu numai, precum şi asupra consecinţelor, de cele mai multe ori dramatice. Chiar dacă violenţa rămâne de cele mai multe ori ascunsă, impactul este devastator nu doar asupra victimelor, ci şi asupra altor membri ai familiei, asupra prietenilor, asupra societăţii. Vrem ca lumea să vorbească despre existenţa violenţei şi despre nevoia de a reacţiona, de a nu accepta violenţa ca fiind ceva normal. De asemenea, ne dorim să readucem în atenţia comunităţii serviciile existente.

Ştim cu toţii că violenţa dezbină, destramă familii, distruge vieţi. De aceea, am ales NASTURELE ca şi simbol al campaniei încă din anul 2014. Aşa cum nasturii ţin lucrurile împreună, aşa fiecare dintre noi poate fi  <<nasture>> pentru relaţiile cu cei din jurul său.

Toţi cei ce se alătură campaniei vor purta în cele 16 zile de activism împotriva violenţei, un NASTURE, distinct, altul decât al hainelor, pentru a exprima apartenenţa la mişcarea împotriva violenţei. Precizăm faptul că implicarea poate fi evidenţiată şi prin postarea unei fotografii cu „nasturele” fiecăruia, însoţit de un mesaj împotriva violenţei, pe Facebook – Siguranţa Mureşenilor (IPJ – Prevenire Mureş).

Instituţii implicate: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş (Compartimentul Prevenirea Criminalităţii), DGASPC Mureş, IEESR – Centrul de prevenire a violenţei în familie, ISJ Mureş, Salvaţi Copiii, CJRAE, Centrul Regional ANITP, Centrul Judeţean Antidrog Mureş.

Tema din acest an este „CU VIOLENŢA PIERZI MEREU!”, cu îndemnul pentru fiecare dintre noi de a medita la costurile violenţei, atât pentru fiecare dintre noi, cât şi pentru familie sau societate.

Vă invităm şi în acest an să vă implicaţi! FIECARE GEST CONTEAZĂ!

IPJ Mures