Deputatul Partidului Mişcarea Populară Mureş, Marius Paşcan, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că Academia Română a reacţionat la “grava problemă” a vânzării terenurilor agricole către străini şi propune soluţii. 

El a mai afirmat că, pe acest considerent, a adresat o interpelare ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Parlamentarul a arătat că Academia Română consideră necesară asumarea de către autorităţile competente a unor acţiuni care să orienteze piaţa funciară în direcţia susţinerii unor obiective pe termen lung în privinţa structurilor funciare, propunând să se facă o evaluare a situaţiei privind suprafeţele de teren agricol care au fost vândute către cetăţenii şi persoanele juridice din România (eventual după naţionalitatea deţinătorului majoritar al capitalului) şi din alte state membre UE, dar şi o situaţie similară a terenurilor arendate.

De asemenea, susţine deputatul, Academia Română propune modificarea legislaţiei privind vânzarea şi arendarea terenurilor agricole, în principal cu privire la ordinea exercitării dreptului de preemţiune, întrucât acum arendaşii au dreptul de a cumpăra înaintea vecinilor şi a statului.

“Pentru o intervenţie eficientă pe piaţa funciară, este necesar ca Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) să i se acorde un drept de preemţiune prioritar la cumpărarea terenurilor agricole puse în vânzare de proprietarii acestora. Operaţionalizarea ADS în calitate de agenţie de intervenţie pe piaţa funciară şi întărirea rolului acestei agenţii în implementarea unei politici de orientare a structurii exploataţiilor. Prin utilizarea dreptului de preemţiune, agenţia poate contribui la instalarea sau menţinerea agricultorilor, la creşterea dimensiunii exploataţiilor, la păstrarea echilibrului între diferitele tipuri de exploataţii şi la descurajarea speculaţiilor cu terenuri, inclusiv prin cereri de reexaminare a preţului terenului agricol”, a arătat Paşcan.

Acesta a mai menţionat că îl roagă pe ministrul Petre Daea să nu mai răspundă “de complezenţă”, ci cât se poate de concret şi pragmatic acestui demers generat de o situaţie “cât se poate de gravă” şi că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este obligat să răspundă responsabil şi urgent acestui apel şi recomandărilor Academiei Române.