Deputatul UDMR Vass Levente a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că 51 de localităţi din judeţul Mureş nu au acoperire cu semnal de telefonie mobilă, iar din acest motiv aplicaţia “Sistem Alert” pentru alertarea populaţiei în situaţii de risc major nu ar putea fi funcţională. 

Vass a arătat că, imediat după ce Guvernul a anunţat că doreşte să introducă aplicaţia “Sistem Alert” pentru alertarea populaţiei în situaţii de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil, a iniţiat un sondaj în localităţile din judeţul Mureş pentru a stabili cu exactitate în cât zone nu există semnal.

“Am solicitat atunci să văd câte localităţi sunt fără acoperire cu semnal la telefonia mobilă. Nu se poate transmite un mesaj de alertă dacă în zona respectivă nu există semnal de telefonie mobilă, mai ales că oamenii în vârstă nu au nicio motivaţie să îşi cumpere telefoane mobile pe care, în principiu, autorităţile ar putea să anunţe avertizările. La solicitările noastre au răspuns persoane din 50 de localităţi, am anexat tabelul la cererilor adresate ANCOM, Ministerului de Interne şi Ministerului Telecomunicaţiilor. Astăzi, m-am deplasat la domnul prefect şi i-am cerut ajutorul în acest proiect, pentru a dezvolta şi perfecţiona acest tabel la nivelul judeţului şi de a rezolva această problemă (poate nu doar la nivelul judeţului, cât şi la nivel naţional) de a dezvolta acoperirea cu semnal de telefonie mobilă. Consider că e foarte important şi din punct de vedere economic şi din punctul de vedere al dezvoltării rurale”, a arătat Vass Levente.

Între cele 51 de localităţi fără semnal de telefonie mobilă se regăsesc nu doar sate izolate, ci şi sate din apropierea municipiului Târgu Mureş, cea mai afectată de fiind comuna Lunca Bradului, situată în Defileul Topliţa-Deda.

Sursa:agerpres.ro / Foto:colaj