Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație

Viaţa ne oferă lecţii dure. Noi avem posibilitatea să învăţăm din ele. Datorăm asta celor ce nu mai sunt. Ieri am fost chemaţi cu toţii să ne reamintim aceste lucruri, să aprindem o lumânare, să spunem o rugăciune sau pur şi simplu să ne oprim un minut din alergarea cotidiană pentru a privi în interiorul nostru, pentru a schimba ceva în jur, ţinând cont de faptul că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

La iniţiativa Road Peace (organizaţie caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistenţă victimelor accidentelor rutiere), prin Rezoluţia privind ameliorarea siguranţei rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie, pentru a semnala faptul că acest fenomen a devenit îngrijorător.

În această zi, guvernele, ONG-urile şi alte instituţii ale statului din ţările lumii sunt chemate să promoveze atenţia în trafic prin activităţi care au drept scop sensibilizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulaţia pe drumurile publice, conştientizarea impactului social şi al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuşi conducătorii tineri şi promovarea acţiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depăşirea neregulamentară sau neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi căştile de protecţie ş.a.m.d.

IPJ Mures / Foto: jn.ro