Câinele din rasa Alabai sau “Ciobănescul de Asia Centrală” este originar, după cum o arată și denumirea, din Asia Centrală. Este una dintre cele mai vechi rase de câini, semnalată de peste 4.000 de ani în Asia Centrală, probabil cea mai veche ce provine din strămoșii molossi.

Ciobănescul de Asia Centrală a fost folosit dintotdeauna ca animal de pază. Puternic, echilibrat, docil, independent, adaptabil, câinele Alabai are o foarte mare rezistență și este un bun paznic. Manifestă uneori atitudine ostilă față de străini, apărându-și, instinctual, teritoriul și stăpânul, potrivit site-ului www.toateanimalele.ro. Este, de asemenea, foarte curajos și în luptele cu animalele de pradă.

Are o structură fizică puternică și impunătoare. Înălțimea este peste medie, iar corpul este armonios construit, cu un piept amplu, un gât solid și musculos și un spate lat cu muscultura foarte dezvoltată. Urechile și coada sunt foarte scurte. Blana este scurtă sau de lungime medie și poate fi de diferite culori, precum alb, negru, roșcat maroniu, gri maroniu etc.

Ca animal de companie, câinele Alabai trebuie dresat de mic. Comenzile de bază precum ”șezi”, ”culcat”, ”stai” pot fi învățate cel mai bine de către acest câine în timp ce este hrănit, fiindu-i oferită mâncare drept recompensă atunci când este ascultător, potrivit site-ului amintit. De regulă, nu este un câine potrivit pentru începători, deoarece personalitatea sa puternică necesită un stăpân cu experiență.

Este de preferat ca un astfel de câine să fie crescut într-o curte, în spațiu special amenajat. Cu antrenament corespunzător și mult exercițiu fizic, el se poate adapta însă și vieții în apartament. Sunt, în general, ușor de îngrijit. Deși câinele Alabai este prietenos cu copiii, se recomandă supravegherea sa atunci când se află în preajma acestora.

Din punct de vedere al sănătății, Ciobănescul de Asia Centrală este predispus la probleme legate de articulații. Durata medie de viață a exemplarelor din rasa Alabai este de 12-14 ani.

Câini din rasa Alabai sunt crescuți, spre exemplu, la o canisă din Ibănești-Mureș, mulți dintre aceștia câștigând de-a lungul anilor diverse competiții naționale și internaționale.

Sursa:agerpres.ro / Foto: Tudor Toma Someșan, proprietar canisa Ibanesti