Postul Nasterii Domnului sau Postul Craciunului incepe miercuri, dureaza 40 de zile si are multe zile in care se poate manca peste, de regula sambata si duminica sau in zilele unor sfinti importanti.

La inceput, nu toti crestinii posteau in acelasi mod si acelasi numar de zile.

De exemplu, unii posteau doar sapte zile, altii sase saptamani; unii tineau un post mai aspru, altii unul mai usor.

Sinodul din Constantinopol, din 1166, a uniformizat insa durata Postului Nasterii Domnului in bisericile ortodoxe, hotarand ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie.

Din punct de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin.

Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regula, in Calendarul crestin ortodox fie prin mentiunea dezlegare la peste, fie prin simbolul unui peste.

Acest post este de asprime mijlocie, asemanator celui al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

In timpul acestui post, in manastiri se ajuneaza lunea, miercurea si vinerea pana in ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00 – 16:00), cand se mananca hrana uscata sau legume fierte, fara untdelemn. Martea si joia se mananca plante fierte, drese cu untdelemn, si se bea vin, iar sambata si duminica se permite si peste, cu exceptia perioadei dintre 20 si 24 decembrie, cand postul devine mai aspru.

Daca lunea, martea sau joia cade praznuirea vreunui sfant cu doxologie mare, se dezleaga la peste, iar miercurea si vinerea, la vin si untdelemn, dar se mananca numai o data pe zi.

Tot asa, daca miercuri sau vineri se intampla sa cada sarbatorirea unui sfant cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleaga la untdelemn, peste si vin.

Aparitia mai multor dezlegari la peste nu este o inventie facuta pentru a usura postirea in contemporaneitate, cum gresit cred unii. Practic, s-a revenit la randuiala prevazuta de vechile legiuiri liturgice.

In Postul Craciunului avem dezlegare sa consumam peste de multe ori, iar daca ne-am compara cu Biserica slava, am opina ca e chiar putin.

Spre exemplu, tipicul grecesc permite consumul de peste in toate zilele, in afara de miercuri si vineri, pana la data de 17 decembrie, adica in aproximativ 24 de zile. Intre 18 si 24 decembrie inclusiv, se dezleaga la untdelemn si vin.

La fel, in unele tipice din Biserica slava se ingaduie pestele aproape in toate zilele Postului Craciunului, hotarare datorata, probabil, conditiilor climatice extreme din anumite parti ale Rusiei pravoslavnice.

Nimeni nu este silit sa manance peste, daca nu vrea sau nu ii place, in ziua in care este dezlegare la peste. Se poate continua postul cu produsele fara carne, lapte, branza, oua, adica pe baza de legume, cereale si fructe.

Dar, inainte de aceste alimente, sunt esentiale in post credinta, pacea, respectul fata de oameni, buna intelegere si milostenia fata de cei care au nevoie de ajutor.

Sursa:ziare.com