Am crescut destul de sărac, îmi amintesc episoadele când mâncam pâine cu unt şi cu muştar…

Mare parte din potenţialul României, din capacitatea de dezvoltare rapidă se pierde ca urmare a migraţiei creierelor. Tinerii talentaţi aleg să-şi caute un viitor mai bun peste graniţă şi să părăsească ţara din cauza incertitudinilor, a corupţiei şi a lipsei de perspectivă. Unii însă aleg să se întoarcă şi să pună în practică aici ce au învăţat în străinătate si astfel să schimbe societatea. Mentalitate de Silicon Valley implantată în inima Transilvaniei. A fost ambiţia şi acum reuşita unui tânăr care a lucrat pentru giganţi din IT, dar care a decis să revină în România şi să dezvolte start up-ul „Lateral”. Este proiectul antreprenorului muresean Ciprian Morar, care nu şi-a propus să schimbe lumea, dar vrea, totuşi, să modifice mentalitatea din România. 

Fiecare companie are o poveste şi în spatele fiecărei companii este un om care are o istorie, interesantă şi de data aceasta, spune Sergiu Voicu, jurnalist Digi24, realizator al campaniei „România Fast Forward”.

– Salut, Ciprian, care este povestea ta? Cum ai ajuns în lumea aceasta a tehnologiei, un domeniu care în anii tăi de început, aproape nu exista!

– Povestea mea a început de la 14 ani, când am fost nevoit să lucrez, spunen Ciprian Morar, antreprenor.

– Nevoit, de ce ?

– Aveam nevoie de bani. Am crescut destul de sărac, îmi amintesc episoadele când mâncam pâine cu unt şi cu muştar, pentru că nu aveam suficiente resurse acasă. Şi am fost nevoit să încep de undeva.

– Rădăcinile? De unde a pornit pasiunea ta pentru tehnologie?

– Tatăl meu, care conducea un atelier de electronică, şi practic am desfăcut orice radio și televizor din casă. Și profesorul meu de matematică cu care am făcut experimente de emiţătoare ca să bruiem meciurile vecinilor.

– Primii bani cum i-ai făcut?

– Tot aşa, la 14 ani, am creat nişte coperte de cărţi religioase. Designul lor. Bani pe care îi puneam din nou în circuit ca să îmi continui şcoala.  Mama m-a sustinut foarte mult în domeniul ăsta şi datorită ei am schimbat şcoala. Doar pentru că la o altă şcoală era un calculator şi mergeam acolo şi mă închideam în cameră cu singurul calculator din zona aia din Târgu Mureş. Îmi amintesc că venea poliţia la noi să îi ajutăm să înţeleagă cum falsifica lumea banii. La nivelul ăsta de detaliu am ajuns, cunoaşteam tehnologiile de tipărit, de prepress. Aveam note mici la toate materiile care nu erau informatică, engleză, geografie, unde nu aveam pasiune.

Sursa:digi24.ro / Citeste mai mult