Pe fondul lipsei de personal calificat, firmele care activează în industria de prelucrare a lemnului din judeţul Mureş, care vor să îşi dezvolte activitatea, au început să recurgă la încheierea de contracte de ucenicie, fapt anunţat la ediţia a XIII-a a Târgului de Cariere, care se desfăşoară, marţi, la Târgu Mureş. 

“Este din ce în ce mai greu să găsim personal calificat, de aceea se recurge la contracte de ucenicie. Adică cei care nu au diplomă în domeniu sunt angajaţi cu contract de ucenicie, timp de un an, până dobândesc abilităţile necesare. Formarea prin acel program de ucenicie durează minim un an. Se încheie un contract cu persoana respectivă, urmând ca în atelierul societăţii acea persoană să dobândească aptitudinile necesare astfel încât să se dezvolte personal şi să poată lucra individual. Lumea nu cred că are cunoştinţe despre această posibilitate. Firma noastră are circa 50 de salariaţi, iar noi căutăm tâmplari în perspectiva dezvoltării activităţii’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Ovidiu Moldovan, consilier juridic în cadrul unei societăţi din domeniul prelucrării lemnului.

Administratorul firmei de prelucrare a lemnului (SC Ramura SRL Târgu Mureş, n.r.), Tiberiu Furies, a arătat că la ediţia a XIII-a a Târgului de Cariere de la Târgu Mureş societatea sa caută cel puţin cinci tâmplari, însă este extrem de greu să găsească oameni calificaţi.

“E foarte greu să găsim oameni calificaţi, cred am renunţat să mai căutăm. Cel mai bun montator al nostru nu e tâmplar, ci e sudor. Ştie să facă ambele meserii la fel de bine, dar e un caz singular. Avem nevoie de oameni, lucrăm în majoritate pentru export şi căutăm tâmplari montatori şi tâmplari în atelier. Avem o gamă foarte vastă de produse, în afară de avioane am făcut totul – ambarcaţiuni, căsuţe din lemn, mobilă etc. Problema este că în urmă cu câţiva ani s-a distrus în mod voit acest învăţâmânt profesional. Acum se încearcă să se reia, însă generaţia tânără e altfel acum faţă de cea din urmă cu 20-30 de ani. Învăţământul e baza, iar practica e ceea ce lipeşte foarte multor tineri. Şcolile profesionale ar trebui dotate conform cerinţelor pieţei. Spre exemplu, în această zonă, prelucrarea lemnului e o tradiţie şi luptăm din răsputeri, noi, firmele mici, să o ţinem pe picioare’, a spus Tiberiu Furies.

Nu doar firmele din domeniul prelucrării lemnului întâmpină dificultăţi în a găsi forţă de muncă calificată, ci şi unicul producător de tractoare articulate forestiere (TAF) din România, SC IRUM SA, societate cu capital sută la sută românesc.

“Avem o ofertă variată de locuri de muncă, ne-am dori să găsim oameni şi pe inginerie şi agenţi vânzări, dar ne-am dori mult de tot să găsim muncitori cu studii medii, pe partea de producţie. Noi dorim agenţi de vânzări, ingineri proiectare, analişti achiziţii, web designeri, dar dorim în primul rând oameni calificaţi ca lăcătuş mecanic, frezor, strungar, turnător. Meseriile tehnice se găsesc mult mai greu, iar noi am constatat că profilurile care mai există în şcoli nu se pretează la partea de producţie, adică pentru ce formează şcolile nu există posturi, iar pentru ce dorim noi, nu există calificare’, a declarat Ioana Cristescu, reprezentanta companiilor IRUM şi MAVI Prod Reghin, care însumează peste 550 de angajaţi.

La Târgul de Cariere de la Târgu Mureş, circa 30 de companii şi organizaţii oferă peste 300 de locuri de muncă, marea majoritate în domeniul tehnic.

Sursa:agerpres.ro