Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimării (CNCD) a amendat cu 2.000 de lei Inspectoratul Şcolar Mureş pentru discriminare, deoarece a oferit mai puţine locuri pentru clasele a IX-a cu predare în limba maghiară faţă de numărul elevilor care termină clasa a VIII-a.

Potrivit unui comunicat de presă transmis corespondentului MEDIAFAX, CNCD recomandă Inspectoratului Şcolar Mureş ca în viitor planul şcolar să fie elaborat în mod echitabil pentru cei care termină clasa a VIII-a în limba maghiară.

”Planul de învăţământ pentru anul şcolar 2017-2018 care, pentru cei 1.653 de elevi care au terminat clasa a VIII-a în limba maghiară, a prevăzut doar 1.484 de locuri (cu 169 mai puţin), în timp ce la secţia română au prevăzut 139 de locuri în plus, iar la secţia germană 18 de locuri în plus, este discriminatoriu. Aplică amenda contravenţională de 2.000 lei faţă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş. Recomandă ISJ Mureş ca în viitor planul şcolar să fie elaborat în mod echitabil pentru cei care termină clasa a VIII-a în limba maghiară”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii CNCD susţin că planul de învăţământ analizat a creat o diferenţiere între elevii care au terminat în anul 2017 clasa a VIII-a la secţia română sau germană faţă de elevii care au terminat la secţia maghiară.

”Discriminarea are ca efect schimbarea compoziţiei etnice a regiunii, provocând migrarea elevilor de la secţia română din alte judeţe spre judeţul Mureş şi al elevilor de la secţia maghiară în alte judeţe”, se subliniază în comunicatul CNCD.

Hotărârea CNCD poate fi atacată în termenul legal de 15 zile în instanţă.

Sursa:mediafax.ro