Aproape zilnic, la iesirea din Tirgu Mures spre Cluj, in zona Promenada Mall Tirgu Mures, se formeaza cozi infernale care pun la incercare rabdarea soferilor exasperati de aceasta situatie. Nu de putine ori cozile se intind pe kilometri intregi, atat la intrarea cat si la iesirea din oras.

Stim ca normalitatea ar fi data de updatarea la vremurile in care traim a infrastructurii rutiere, prin realizarea de centuri ocolitoare etc. Din pacate, ne-am convins ca cei responsabili din primaria Tirgu Mures sunt mult mai interesati de probleme minore, cum ar fi iesirea de pe o straduta a sotiei primarului inculpat Dorin Florea (vezi in acest material), decat problemele grave de trafic cu care ne confruntam: dupa 27 de ani de la Revolutie avem doar amarata de centura construita de Ceausescu, in rest nu s-a facut absolut nimic, desi numarul autoturismelor este de mii de ori mai mare.

Daca nu putem construi de la zero macar sa imbunatatim ce avem!

Pe acest principiu, in urma mai multor mesaje primite de la soferii exasperati de timpul pierdut in trafic, ne-am gandit sa facem, impreuna cu acestia, un APEL/PROPUNERE catre persoanele abilitate, de a modifica putin ce avem pentru a se rezolva macar o mica parte din traficul din zona amintita.

  1. In primul rand, relativ usor de realizat chiar de catre proprietarul complexului de retail, ar fi executia de urgenta a cel putin inca o intrare in complexul Promenada Mall si largirea cu inca o banda de circulatie pe toata suprafata ocupata de complex. In acest fel consideram ca se va reduce timpul de asteptare la intrarea/iesirea din complex, impreuna cu cozile aferente formate din aceasta cauza.
  2. Nu mai putin important si mult mai usor realizabil de autoritati decat o centura de ocolire, consideram ca este imperios necesar ca soseaua sa fie largita la 3 benzi de circulatie pe un sens, incepand din zona hotelului Imperial si pana la intrarea in localitatea Cristesti.
  3. Desi lasata la urma, este una dintre variantele care ar putea ajuta foarte mult. Vorbim de reabilitarea drumului dinspre Poarta 6 Combinat care face legatura cu localitatea Cristesti si care ar putea deveni o mini centura ocolitoare.  Acest drum se afla atat pe raza municipiului Tirgu Mures cat si pe cea a Cristestiului. De aceasta varianta s-a ocupat in detaliu targumureseanul Kodok Marton, care a si intreprins anumite demersuri pe care le redam mai jos:

“Am demarat o sesizare catre primaria Tirgu Mures. Vom avea raspuns oficial. De la primaria Ungheni am primit raspuns (vezi fotocopie). Dupa cum vedeti doar o mica parte e in Cristesti, si cealalta parte pe teritoriul Mun. Tg Mures. E gandit ca un drum de legatura la nod rutier un giratoriu intre Metro/Promenada.  Personal cred ca pana nu vedem Drumul de Legatura adus de la A3 de la Ungeni pana in zona Metro, si construit giratoriul nu o sa vedem drumul in spatele Combinatului finalizat. Sper sa primim raspuns si de la Primaria Tg Mures.”, spune Kodok Marton.

Bineinteles ca masuri asemanatoare ar trebui luate la toate intrarile/iesirile din municipiul Tirgu Mures si chiar in celalalte orase mari din judetul Mures, dar macar sa se inceapa de undeva.

MS / Foto cop: colaj