Niciun Guvern din lume nu este perfect si niciun stat nu isi iubeste in mod special politicienii. De aici pana la a reusi sa farami economia tarii in mai putin de un an, sa alungi nenumarati oameni peste hotare si sa instaurezi incertitudine pe toate palierele economico-sociale sunt ceva pasi de parcurs.

Cum a reusit PSD-ALDE sa faca toate acestea – girati din Mures de deputatii Vasile Ghiorghe GLIGA si Corneliu Florin BUICU si de senatorul Alexandru Petru FRĂTEAN (conform psdmures.ro) – si ce decizii (cel putin) controversate au luat in mai putin de un an, am enumerat mai jos doar 13 dintre ele, poate le e cu “noroc” cifra si ne lasa…

 1. Controversatele modificari ale justitiei si alba-neagra cu ele; promisiuni de discutii cu societatea civila si expertii in domeniu, ignorate ulterior prin trimiterea direct in Parlament “pe repede inainte”. Promisiuni privind dialogul cu Comisia Europeana si de la Venetia, la fel, minciuni aruncate in fata cetatenilor si, nu in ultimul rand, ignorarea a doua treimi din magistratii tarii, care au subliniat ca NU doresc modificarea legilor justitiei prin puteri politice maxime oferite Ministrului Justitiei.
 2. Cresterea accizei la carburanti si minciunile aferente acestei decizii – va amintiti declaratiile lui Tariceanu care spunea ca el nu a vazut asa ceva, sau chiar al Ministrului Economiei care spune ca el nu merge cu masina, deci nu stie?
 3. Marea eliberare din inchisori, prin care Ministerul Justitiei a eliberat undeva intre 4-5.000 de infractori, INDIFERENT de gravitatea faptelor lor. Astfel, alaturi de politicieni (acesta fiind, de altfel, si scopul legii), au iesit in strada sute de violatori, criminali, talhari sau hoti. Ministrul Tudorel Toader s-a aratat “surprins” de numarul mare care a iesit din inchisori, desi cu cateva zile inainte spunea ca totul este sub control si ca stie EXACT cati vor fi eliberati. Mai mult, el a mintit iarasi cand a spus ca fiecare detinut are cate o persoane care se ocupa de reintegrarea lor.  Deja primele semne de crestere a violentei se fac vazute – unul dintre violatori s-a dus tinta pentru a recidiva, in timp ce altul a distrus o cantina.
 4. Senatorii dau liber condamnatilor penali sa fie…presedinti de stat. Este o masura nemaintalnita in Uniunea Europeana si una care ar trebui sa faca chiar si pe cei mai infocati “fani PSD” sa ridice din sprancene.
 5. Majorari discretionare ale lefurilor bugetarilor, prin Ordonanta 9. Practic, urmare a acestei ordonante, fiecare Primarie, de exemplu, poate sa isi seteze singura lefurile, ajungand ca o femeie de serviciu sa castige mai mult decat un medic si, in final, unele Primarii au dat…faliment.
 6. Taxa de solidaritate – oricum ai numi-o, este, la fel, unica si neexplicata decat prin balbe. De fapt, este o taxa suplimentara pentru ca Guvernul sa acopere cheltuielile nejustificate si nesustinute cu cresteri ale pensiilor si salariilor bugetarilor (pomeni electorale).
 7. Pensionari anticipate din Ministerul de Interne si reangajari ulterioare pe aceleasi pozitii, la aceleasi lefuri, creandu-se astfel salarii+pensii de zeci de mii de lei.
 8. Retezarea investitiilor la infrastructura la un minim istoric. Dupa ce s-au dat bani catre pensii si catre masa electorala PSD (pensionari, clase defavorizate, asistati sociali), nu au mai ramas bani si pentru infrastructura, scoli sau sistem de sanatate, de exemplu.
 9. Legea indemnizatiilor parlamentarilor au dus la castiguri de 45.000 de lei/luna si o liftiera sa primeasca 3.600 de lei, doar doua exemple sfidatoare pentru cei care sunt pusi in functii sa slujeasca interesul cetatenilor si nu invers.
 10. Repolitizarea scolilor si spitalelor. Dupa ce Guvernul Tehnocrat a incercat sa elimine factorii politici din cele doua medii EXTREM de importante pentru orice stat (educatia si sanatatea), una dintre primele masuri ale PSD a fost sa taie aceste modificari si sa reintroduca, la conducerea institutiilor, clientela politica, necalificata sau profund corupta. Au fost, de asemenea, demisi directori numiti prin concurs.
 11. Neimplementarea directivei europene in ceea ce priveste Abuzul in Serviciu si Confiscarea Extinsa; incalcarea cu buna stiinta a normelor Uniunii Europene si, deci, indepartarea de valorile (si protectia) acestora. Setarea unui prag de abuz in serviciu care “nu deranjeaza pe nimeni” (Iordache) – 19.000 de lei.
 12. Guvernul a indatorat Romania cu 10 MILIARDE de euro in doar 7 luni de Guvernare. Cine va da acesti bani inapoi? Noi, populatia, de-a lungul a mai multe generatii.
 13. Poate cel mai important – minciunile pe banda rulanta iesite atat din gura lui Tudose, cat si ale lui Dragnea, Tariceanu si aproape toti ceilalti ministri care sunt vizibili public. Starea generala de nesiguranta economica, departea de valorile UE, toate acestea ducand la cresterea galopanta a preturilor si proteste din partea societatii civile.

Sursa: wall-street.ro / Foto: colaj