Un număr de 526 de sportivi din 56 de ţări vor participa, la acest sfârşit de săptămână, la Bistriţa, la Campionatul Mondial de culturism şi fitness, cel mai numeros lot fiind cel al României, cu 50 de concurenţi.

“Este record istoric de participare la un astfel de campionat mondial. Sunt 56 de ţări, 526 de sportivi din cele 56 ţări, de asemenea un număr foarte mare de delegaţi oficiali, membri ai federaţiilor naţionale – 216”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, în deschiderea conferinţei de presă.

Din lotul României, care este format din 50 de sportivi, fac parte triplul campion mondial Lucian Popa, campioana mondială targumureseanca Ioana Şulea, campionul european Costel Torcea, care este de asemenea antrenor al lotului naţional, precum şi vicecampionii europeni Sebastian Văsuţ, Andrei Popa şi Costin Ilinca. Din Tîrgu Mures va mai participa și sportiva Alina Stanciu.

Preşedintele FRCF, Gabriel Toncean, a declarat că speră ca sportivii români să îşi tripleze obiectivul de medalii, care a fost stabilit la cinci.

“Chiar dacă nu toţi vor obţine medaliile mondiale, cu siguranţă suntem cei mai frumoşi şi avem cel mai frumos lot naţional. Vă puteţi uita în istoria culturismului românesc sau chiar a sportului românesc, să vedeţi unde loturi aşa numeroase au mai făcut parte din delegaţiile oficiale. (…) Targetul nostru a fost de cinci medalii, dar sper şi îmi doresc să îl triplăm – vorbesc din punct de vedere personal”, a spus Toncean.

Loturi numeroase la Campionatul Mondial de culturism şi fitness de la Bistriţa vor mai avea Turcia – 47 sportivi, Polonia – 42, Slovacia – 38, Franţa – 37, Germania – 23 şi Rusia – 21.

Banii adunaţi din vânzarea de bilete în cele două zile de concurs (sâmbătă şi duminică) vor ajunge la două familii din judeţul Bistriţa-Năsăud, una din satul Sebiş, formată din opt membri, care a rămas fără un acoperiş deasupra capului în urma unui incendiu, şi una din comuna Mărişelu, al cărei băiat în vârstă de 13 ani suferă de cancer şi este la tratament într-o clinică din Turcia.

Mascota acestui campionat mondial este un Dracula culturist, care i-a însoţit şi joi, la conferinţa de presă, pe oficiali şi pe o parte din membrii lotului naţional.

Acest campionat mondial este organizat de Federaţia Română de Culturism şi Fitness (FRCF), în colaborare cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria municipiului Bistriţa.

La Campionatul Mondial de la Bistriţa va asista şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Culturism şi Fitness, Rafael Santonja, care vineri va susţine o conferinţă de presă, iar duminică sunt aşteptaţi ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu.

Sursa: agerpres.ro / Foto: Titi Antrenor