Zeci de mii de tone de sare sunt pregatite pentru drumurile inghetate…

La Salina Praid se lucrează la capacitate maximă pentru onorarea comenzilor de sare necesară la deszăpezirea drumurilor, principalul partener fiind Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a declarat conducerea salinei.

Directorul tehnic al Salinei Praid, Sebestyen Jozsef, a declarat că în luna octombrie s-au vândut aproximativ 18.000 de tone de sare, din care 16.000 de tone la CNAIR, iar restul la alte firme sau autorităţi locale care se ocupă de deszăpezire. De asemenea, s-au livrat 500 de tone de sare unei firme care distribuie respectivul produs în ţări europene, cum ar fi Ungaria sau Slovacia.

Potrivit sursei citate, pentru luna noiembrie mai există comenzi pentru 7.000 de tone de sare, iar în luna decembrie pentru alte 11.000 de tone, care vor ajunge tot la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Sebestyen Jozsef a precizat că Salina Praid are 135 de angajaţi, dintre care 55 lucrează la extracţie, în fiecare zi fiind extrase din subteran 500 de tone de sare. În timpul anului, atunci când nu există comenzi, se fac stocuri de sare, care se folosesc în perioadele în care există solicitări. În prezent, Salina Praid dispune de un stoc de 15.000 de tone de sare şi poate face faţă tuturor cererilor.

Directorul tehnic al Salinei a mai menţionat că, în aceste zile, a crescut numărul turiştilor care coboară în subteran, întrucât este vacanţă şcolară şi părinţii vin cu cei mici să se relaxeze sau să facă tratament. De exemplu, duminică, 29 octombrie, au coborât în subteran 3.500 de persoane.

Începuturile Salinei Praid datează din epoca romană.

În apropierea comunei Praid se află şi “Muntele de Sare”, o rezervaţie geologică inclusă în zonele naturale protejate de interes naţional, care are aproximativ 60 de hectare şi unde cresc plante extrem de rare, unele unice în România.

Specialiştii în domeniu susţin că masivul de sare de la Praid, de forma unei pâini, are circa trei miliarde de tone, într-o grosime de 1.600 de metri, rezerva salină de aici fiind o raritate geologică.

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj