Preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din judeţul Mureş, dr. Remus Şipoş, a declarat joi, în timpul protestului de la Târgu Mureş, că aceştia protestează stând cu spatele la Instituţia Prefectului Mures şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mures, pe motiv că şi decidenţii au procedat la fel, refuzând dialogul. 

“Astăzi am întors şi noi spatele şi sperăm că va veni momentul când vom sta faţă în faţă la o masă a negocierilor, la o masă a dialogului, pentru interesul cetăţeanului, a contribuabilului. Pentru că toţi plătim la acest sistem al asigurărilor de sănătate, cu toţii avem drepturi, nu doar constituţionale şi legale, ci drepturi de care să ne putem bucura. În 15 noiembrie, noi, medicii de familie şi asociaţiile de pacienţi cronici, semnatare ale Protocolului Coaliţiei pentru Sănătate, vom fi în Piaţa Victoriei pentru a spune că avem drepturi. Suntem cetăţeni europeni nu doar prin poziţia geografică a României, ci ar trebuie să fim cetăţeni europeni prin modul în care ne sunt respectate drepturile. Pe 15 noiembrie ne vedem în Piaţa Victoriei, trebuie să se întoarcă şi ei cu faţa la noi, trebuie să ne respecte, pacienţi şi medici la un loc. Vrem ca MF să însemne Medicină de Familie, nu medicină de faliment”, a declarat dr. Remus Şipoş.

Acesta a spus că protestatarii doresc să se recunoască că medicina de familie este fundaţia sistemului sanitar şi că fiecare cetăţean, inclusiv din mediul rural, are dreptul la asistenţă medicală.

“Cabinetele medicilor de familie din mediul rural sunt închise nu din vina medicilor, ci de către decidenţi. Nu toţi au bani să se trateze la AKH (în Viena, n.r) , vrem să ne tratăm în România, să ne putem trata în ţară la noi. Vrem ca banii asiguraţilor să rămână în sistemul sanitar. Mai este sistemul informatic de care nu suntem mulţumiţi, nici ei nu mai sunt mulţumiţi după ce am văzut din relatările presei, de ce se bloca sistemul. Nu vrem ca banii din sistemul de sănătate să ajungă pe mâna hoţilor. Noi, contribuabilii, vrem ca banii să rămână în sistemul de sănătate. Mesajul nostru este unul sincer şi trist: Nu omorâţi medicina de familie!”, a arătat dr. Remus Şipoş.

Sursa:agerpres.ro