În fiecare an, mai ales la începutul sezonului, echipele Salvamont au multe solicitări la accidente montane cauzate de lipsă de echipament de iarnă sau persoane surprinse de avalanșă, vă rugăm să citiți sfaturile și observațiile domnului Ion Sănduloiu, șef al comisiei de avalanșă Salvamont România.

“Acum ceva vreme, anunțam că am finalizat o statistică generală pe țările care sunt membre în ICAR (Internațional Comission for Alpine Rescue) unde România este pe locul 9 la numărul de morți in avalanșa, cu 2,78 morți/sezon. Statistica se referă la perioada 1983-2015, așa că avalanșa din Bâlea Lac cu 23 de morți, nu intră în acest bilanț, pentru că ar fi contribuit serios. În afara acelui cumplit sezon, numărul maxim de morți în avalanșă în țara noastră a fost de câte nouă, în două sezoane diferite.

Ideea este că, de vreo 6-7 ani, din cauza încălzirii climei, avem ierni mai uscate, mai scurte, cu un pericol mai puțin extins si mai puțin evident. În perioada aceasta, a scăzut mult nivelul de alertă personală, vizavi de pericolul reprezentat de dinamizarea zăpezii. 6-7 ani reprezintă perioada in care se formează un montaniard sau alpinist! A apărut o generație de oameni de munte care nu au habar ce înseamnă iernile in Carpați! Turiștii si schiorii au impresia ca pot face lucruri pentru care, altminteri, ar trebui așteptate condițiile necesare. Poți vedea tot felul de grupuri vesele, pe net, imediat după câte o zăpada cruntă (când mai e așa ceva) propunându-și să meargă imediat la schi. “Mergem, ne dăm, pam-pam! Despre ce avalanșă vorbim, ne descurcăm!” Cam asta e abordarea. Mă refer la schiul off-slope în Făgăraș sau alte zone montane din România, nu la cel de pârtie. Și unii chiar s-au descurcat, pentru că în sezonul 2014-15 au fost șase avalanșe cu 17 schiori implicați, supraviețuind toți. Dar, masa de zăpadă era mult sub normal in oricare dintre momente, considerând normale iernile anilor ’80 si ’90.

A crescut – ce-i drept! – și nivelul de pregătire în autosalvare, schiorii de freeride au în mare parte, kitul de avalanșă pe care știu să îl folosească, iar mulți au și rucsaci cu airbag. Dar astea nu sunt soluții care să garanteze supraviețuirea. Doar cresc șansele…

Ceea ce vreau să spun aici, cu riscul de a plictisi, este că iarna asta a debutat așa cum începeau iernile normale. Dacă continuă așa, adică dacă se va ajunge la niveluri de zăpadă și risc așa cum erau acum nu mai mult de 10 ani, combinat cu nivelul de entuziasm și de frecventare a munților, este clar că salvatorii montani vor avea probleme cu accidente cauzate de avalanșe iarna aceasta. Motivul, ca sa fiu mai clar este legat de obișnuința creată in ultimii ani, de a merge in munți periculoși, în perioade pentru care, în mod normal, îți trebuie pregătire consistentă de iarnă. Obișnuința de a o lua pe oriunde, fără sa ai habar pe unde e mai probabilă declanșarea unei avalanșe și cum poți ajunge -sau nu!- victimă a acesteia.

Recomand prudență iarna asta! Muntele rămâne tot acolo…”

Sursa: Salvamont Salvaspeo Mures