Prodecanul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, conferenţiar universitar doctor Monica Tarcea, a declarat miercuri, în cadrul Conferinţei Dieteticienilor “Obezitatea la copil – actualităţi, implicaţii şi perspective de prevenţie şi tratament”, că normele de aplicare a a Legii nr. 256/2015 privind profesia de dietetician ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor, însă deocamdată nu se ştie când şi dacă vor fi aprobate. 

“A trecut un an şi jumătate de când am dat aceste norme de aplicare a Legii 256/2015 la Ministerul Sănătăţii, ştiu că au fost trecute de la Minister la Parlament. Din păcate, la noi în ţară problemele pleacă de la schimbarea conducerii la nivel de ministere. Deci odată ce s-au schimbat conducerile, şi în ultimul an şi jumătate s-au schimbat de trei ori la acest minister, problemele rămân sub lista zilnică de aprobări. Voi lua legătura – pentru a nu ştiu câta oară – cu cei din Minister şi din Parlament, îl voi ruga şi pe dl. deputat Florin Buicu, preşedintele comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, să ne susţină – o să le reamintesc că este vorba despre 1 ianuarie 2018, când trebuie să facem ceva. Sper să se rezolve, dar nu pot să garantez, fiindcă nu depinde de mine”, a declarat dr. Monica Tarcea.

Potrivit acesteia, colegiile medicilor, asistenţilor, farmaciştilor şi-au dat acordul cu privire la normele respective.

“Fără norme nu se poate înfiinţa Colegiul Dieteticienilor, iar după ce vor apărea, vom lansa imediat examenul de atestare a dieteticianului – cei care iau examenul se pot considera dieteticieni. Apoi se va constitui Colegiul Dieteticienilor, acest colegiul îi va putea susţine să fie angajaţi, le va da un statut. Nu ştiu motivul tergiversării adoptării normelor de aplicare a legii. Poate fi pur şi simplu un time management greu de gestionat sau, aşa cum au spus, s-a schimbat echipa (la Ministerul Sănătăţii, n.r.). Dar pot să fie şi anumite intervenţii pentru că, deocamdată, nu există un interes vizibil la colegii din Bucureşti. Acolo încă nu există examen de licenţă pentru nutriţie şi dietetică, deşi la noi, anul viitor termină deja a 10-a generaţie. Încă nu s-au implicat vizibil. Există multe profesii colaterale, tangenţiale, care există pe piaţă în zona capitalei şi în jur şi, probabil, de acolo nu avem nici susţinere”, a susţinut prodecanul UMF Târgu Mureş.

Cel puţin un sfert din populaţia României este afectată de obezitate, susţin dieteticienii

“În România, un sfert din populaţie este afectată de obezitate, acestea sunt datele oficiale, dar ponderea acestui procentaj este mult mai ridicat pentru că multe persoane nu se prezintă la medic, nu sunt diagnosticate, nu sunt luate în evidenţă. Cifrele sunt oricum îngrijorătoare”, a spus dr. Tarcea.

Potrivit prodecanului UMF Târgu Mureş, obezitatea este o boală cu o frecvenţă din ce în ce mai crescută nu doar în rândul adulţilor, ci şi în rândul copiilor şi tinerilor.

“Obezitatea la copil este o temă mai mult decât actuală şi se vede că, oricât am discuta despre ea, nu reuşim să o rezolvăm corect pentru că sunt foarte mulţi factori obezogeni în jurul nostru, foarte mulţi factori comportamentali greu de identificat şi nu întotdeauna avem susţineri financiare pentru programe de prevenire a obezităţii. Este o boală cu o frecvenţă din ce în ce mai mare în rândul copiilor, al tinerilor, dar şi al adulţilor. Trebuie să facem neapărat ceva. Surpriza mea şi a echipei mele a fost că, în momentul în care am lansat invitaţia la această conferinţă, am primit răspuns din partea multor persoane, specialişti valoroşi din diverse domenii de activitate, genetică, clinică, psihologie, sport etc. Interes există inclusiv din partea populaţiei şi a medicilor de familie, dar şi din partea specialiştilor”, a arătat Monica Tarcea, precizând că trebuie tras un semnal de alarmă.

Sursa:agerpres.ro