Cea mai gravă problemă a pacienţilor insulino-dependenţi din România o constituie numărul mic de teste care se acordă gratuit prin programul naţional de diabet, fapt ce poate duce la o testare insuficientă a glicemiei şi la risc crescut de complicaţii, susţine dr. Irina Muntean, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la Centrul Medical Algocalm din Târgu Mureş. 

“Există tehnologii performante, pompe de insulină şi senzori de glicemie, dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei, dotate cu alarme pentru creşterea sau scăderea periculoasă a glicemiei, care uşurează mult viaţa pacienţilor şi a familiilor acestora. Din nefericire, pe site-ul CNAS sunt menţionaţi doar 139 pacienţi care beneficiază de pompe de insulină, oferite gratuit prin programul naţional de diabet. Senzorii de glicemie nu sunt decontaţi de statul român (preţul este de aproximativ 60-70 euro/săptămână) şi există în România doar o singură firmă care a obţinut aprobările de a intra pe piaţa noastră, celelalte tipuri de senzori fiind procurate exclusiv din străinătate”, a declarat dr. Irina Muntean.

Însă cea mai gravă problemă a pacienţilor insulino-dependenţi din ţara noastră o constituie numărul insuficient de teste. “Prin programul naţional de diabet se acordă gratuit doar 400 teste pe 3 luni la copii şi 100 teste pe 3 luni la adulţi, extrem de puţine în raport cu nevoia reală. Insuficienta testare a glicemiei duce la tratament prost administrat şi la risc crescut de complicaţii. Şi se ajunge în timp ca banii economisiţi pe teste să fie însutit cheltuiţi pe tratamentul complicaţiilor – dializă renală, şedinţe de fotocoagulare laser, amputaţii”, a evidenţiat medicul specialist.

O altă problemă invocată de dr. Muntean este lipsa medicamentului de urgenţă în hipoglicemiile severe, Glucagonul, care se prescria gratuit pe reţetă până în 2009, dar care nu se mai importă în România, iar pacienţii şi-l procură contra cost exclusiv din străinătate.

Potrivit doctorului, în România sunt înregistraţi oficial 782.430 de bolnavi de diabet zaharat, dar în ciuda acestui număr mare de persoane diagnosticate cu diabet zaharat, pe site-ul CNAS sunt menţionaţi doar 139 pacienţi care beneficiază de pompe de insulină oferite gratuit prin programul naţional de diabet.

Dr. Irina Muntean a mai arătat că în România educaţia terapeutică şi nutriţională nu se decontează, nu există echipe complete necesare în tratarea diabetului insulino-dependent, formate din diabetolog – asistentă – dietetician – psiholog şi, pe lângă toate acestea, există un număr insuficient de diabetologi, un număr extrem de mic de pediatri diabetologi din cauza faptului că nu se mai formează alţii, pe fondul unor lacune legislative.

De asemenea, din cei 782.430 de bolnavi de diabet zaharat înregistraţi oficial în România, majoritatea cazurilor sunt reprezentate de diabetul tip 2, patologie considerată secundară stilului de viaţă modern, iar la fiecare pacient cu diabet tip 2 diagnosticat mai există cel puţin o persoană cu diabet care nu a fost încă diagnosticată, a mai precizat dr. Irina Muntean.

Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări sunt declaraţi 782.430 pacienţi trataţi (cu insulină şi alte antidiabetice), dintre care 3.529 copii insulinodependenţi şi 239.660 pacienţi insulinotrataţi.

Sursa:agerpres.ro