Va redam, in randurile de mai jos, cuvintele distinsului scriitor reghinean Mugurel Puscas, referitoare la situatia in care se afla Casa de Cultură a Tineretului din Reghin. Totodata, a fost emisa si o petitie online in acest sens – Salvarea Casei de Cultura a Tineretului din Reghin – pe care o puteti gasi aici.

BRAVOS C.L. REGHIN, HALAL SĂ-ŢI FIE!

După ziarul “Noi, nebănuite trepte”, ziarul copiilor şi tinerilor reghineni (2002-2011), urmează a fi “decapitat” un alt pilon cultural al generaţiei tinere din Reghin, Casa de Cultură a Tineretului, “George Enescu”.

Am zis mai demult, zic şi acum: trecerea instituţiilor de cultură din subordinea ministerului culturii în sudordinea autorităţilor locale nu a rezolvat problemele decât parţial, financiar, pe alocuri, complicându-le, permiţând imixtiunea şi controlul politicului în actul cultural! Criteriu economic sau lipsa unei alte locaţii sunt motivele, cred, invocate!.. Oare?… Din nefericire pentru adepţii acestei variante sunt economist, de profesie! Câte sute de mii de euro tocăm anual pe invitaţi la Zilele Municipiului, câţi bani se scurg din bugetul local aiurea pe tot felul de sindrofii, la clientela politică pseudo-culturală, în divese alte activităţi ineficiente etc? Să vă reamintesc, dragi reghineni, anul 2014 când curgeau spectacolele şi circurile gârlă peste oraş, găseam gazete şi ziare politizate în cutiile postale etc, înaintea campaniei la prezidenţiale ?… Din impozitele noastre, evident, direct sau indirect!

Nu putea rămâne biblioteca la actuala locaţie primăria plătind chirie sau, de ce nu, să fie cumpărat de către autorităţi sediu bibliotecii , dacă tot am retrocedat (nu comentez acea lege: alte interese contrar celui naţional, altă bazaconie)? Nu are Reghinul bani…? Nu puteam regândi altfel bugetul pentru anul viitor?… Clădirea cinema Patria nu ne era utilă, acum?…

Nu de mult am primit un premiu important la o manifestare culturală, la bibliotecă! Mi s-a spus: “Ce mândră sunt de voi”! Ipocrizie la nivel înalt! Cu câti bani m-au sponsorizat vreodată politicienii locali pentru a scoate noi volume?… Sau… pe câţi dintre noi şi pe care! Din păcate elita culturală reghineana a fost şi e în continuare scindată : orgolii personale, interese diverse ! De aceea nu mai avem “Gazeta Reghinului”, se pierd proiecte importante, se ajunge ca o Casă de Cultură cu o amplă activitate să fie desfiinţată “din pix”!

Sunt curios, ramânând cu Casa de Cultură “Eugen Nicoara” (tot respectul, de altfel, pentru activităţile de acolo), dacă vom reuşi să păstram, să ducem mai departe proiectele culturale ale (cu) inimosului colectiv de la Casa Tineretului! Sper ca da! Deşi sunt convins că nu va mai fi niciodata ca înainte…

Implicarea, intimitatea, sufletul, munca într-o locatie ca cea veche, tinerească, erau unice! RUŞINE SĂ VĂ FIE , domnilor din CL Reghin, celor care v-aţi pus semnătura pe asemenea decizie! Trebuia găsită altă soluţie! A ajuns cultura umbrelă de vreme rea pentru politic, întunecând şi mai mult ceea ce nu mai era de întunecat!… Astept cu interes reacţia D.J.C.C.P. Mures şi implicare!

Sursa: Jenei Faithful Zoltán – grup Probleme de Reghin / Foto: colaj