Şapte bărbaţi, inculpaţi în dosarul de droguri, proxenetism şi trafic de minori instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei Curţii de Apel Târgu Mureş care a respins contestaţia depusă împotriva deciziei Tribunalului. 

Curtea de Apel Mureş a respins, marţi, contestaţia depusă împotriva deciziei Tribunalului Mureş de către cei opt inculpaţi din dosar, prin care s-a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a şapte dintre aceştia: Lampo Jeno zis Jenci (cercetat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi proxenetism), Toto Zoltan, zis Zsoltyka (constituire a unui grup infracţional organizat trafic de minori, proxenetism, trafic de droguri de mare risc), Mocan Dragoş Andrei zis Moky (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism), Fulep Janos, zis Pafi (aderare la un grup infracţional organizat, proxenetism, operaţiuni cu substanţe cu efect psihoactiv), Otvos Norbert, zis Norbi (aderare la un grup infracţional organizat, proxenetism), Szabo Istvan, zis Pistu (aderare la un grup infracţional organizat, proxenetism) şi Tamas Zsolty Alex (aderare la un grup infracţional organizat, proxenetism).

De asemenea, un alt bărbat cercetat în dosar, Irsai Artur Tamas, zis Roski sau Roşcatu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus, în data de 25 octombrie, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cei opt inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism şantaj, trafic de droguri de mare risc şi operaţiuni cu substanţe cu efect psihoactiv.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul  2016, inculpaţii Lampo Jeno, Mocan Dragoş Andrei şi Toto Zoltan au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii infracţiunilor de trafic de minori şi proxenetism. Mai mult, cei trei inculpaţi vizau şi activităţi de constrângere, prin ameninţări sau violenţe, a altor tinere de a le plăti taxe de protecţie în cazul în care acestea refuzau să practice prostituţia în favoarea membrilor acestui grup şi doreau să desfăşoare această activitate pe cont propriu”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Documentul precizează că membrii grupului vizau racolarea unor tinere minore, prin metoda clasică “lover – boy” profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea, datorată vârstei fragede, a lipsurilor materiale în care trăiau, a lipsei de cultură (majoritatea fiind semianalfabete) pe care le introduceau în mirajul vieţii de noapte, a cluburilor, le cumpărau haine, le duceau la restaurant, le prezentau ca fiind iubitele lor, ulterior cerându-le acestora să practice prostituţia în folosul grupării.

“Odată intrate în această activitate, minorele nu mai puteau refuza activitatea de prostituţie pentru care fuseseră de la început recrutate, fiindu-le ruşine să se întoarcă în familii. Mai mult, membrii grupului achiziţionau droguri şi substanţe cu efect psihoactiv din care distribuiau apoi tinerelor care trebuiau să consume aceste substanţe pentru a putea rezista la programul impus de inculpaţi. Ulterior constituirii acestui grup infracţional organizat,  la acest grup au aderat şi inculpaţii Irsai Artur Tamas, Fulep Janos, Tamas Zsolty Alex, Szabo Istvan şi Otvos Norbert”, mai arată DIICOT.

În comunicat se mai precizează că, pentru realizarea rezoluţiei infracţionale, membrii grupului infracţional organizat au închiriat apartamente şi garsoniere situate pe raza municipiului Târgu Mureş, dar şi camere în incinta unor pensiuni şi hoteluri, unde apoi duceau tinerele ce se prostituau în folosul grupului, realizând în acest mod un control strict al acestor tinere şi a veniturilor obţinute din această activitate.

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj