Unicul castel din România construit după principiile unui calendar, Castelul Ugron din Zau de Câmpie, a fost trecut joi de Consiliul Județean Mureș în administrarea Muzeului Județean Mureș, care speră să obțină fonduri europene pentru renovarea acestuia.

Castelul din Zau de Câmpie a fost construit, începând cu anul 1911, timp de trei ani, după principiile unui calendar: are 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, patru turnuri, pentru a marca cele patru anotimpuri, are 52 de camere, câte sunt săptămânile dintr-un an, șapte terase, câte zile sunt într-o săptămână și 12 holuri, câte sunt lunile anului.

Pentru reabilitarea sau renovarea Castelului din Zau de Câmpie și pentru întocmirea documentației necesare obținerii de fonduri europene, castelul a fost trecut în administrarea Muzeului Județean Mureș iar bugetul instituției a fost suplimentat cu suma de 130.000 de lei pentru reparații urgente.

Până în anul 2012, în Castelul Ugron din Zau de Câmpie a funcționat un centru de plasament iar după repartizarea copiilor în case de tip familial, acesta a fost închis și a început să se degradeze.

Potrivit expunerii de motive care a însoțit hotărârea CJ, în urma închiderii castelului, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, care îl administra, a încercat să acceseze diverse fonduri pentru a dezvolta programe sociale în acest imobil, dar niciun demers nu s-a concretizat.

În jurul acestui castel a fost țesută și o poveste de dragoste, o dragoste neîmplinită între cel care l-a construit, Istvan Ugron, fost ambasador al Austro-Ungariei în Rusia, și una dintre fiicele Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

Castelul din Zau de Câmpie are o arhitectură similară castelelor medievale franceze și a fost construit de către oamenii din zonă, care au fost nevoiți să presteze această muncă, timp de trei ani, fără a fi plătiți.

În perioada comunismului a fost preluat de stat, a fost sanatoriu pentru bolnavii de TBC, școală, depozit de cereale iar până în 2012 a fost casă de copii. A fost apoi revendicat de către urmașii baronului Ugron, însă Consiliul Județean Mureș a câștigat procesul, adjudecându-și proprietatea.

Sursa:agerpres.ro