La data de  25.10.2017  procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore a 8 inculpați: Lampo Jeno zis ‘Jenci’, Mocan Dragoș Andrei zis ‘Moky’, Toto Zoltan, zis ‘Zsoltyka’, Irsai Artur Tamas – zis ‘Roski’ sau ‘Roșcatu’, Fulep Janos, zis ‘Pafi’, Tamas Zsolty Alex, Szabo Istvan, zis ‘Pistu’ și Otvos Norbert, zis ‘Norbi’  pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, proxenetism șantaj, trafic de droguri de mare risc și operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv.

În cauză există suspiciune rezonabilă că începând cu anului  2016 inculpații  Lampo Jeno, Mocan Dragoș Andrei și Toto Zoltan au constituit un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori și proxenetism.

Mai mult, cei trei inculpați vizau și activități de constrângere , prin amenințări sau violențe, a altor tinere de a le plăti taxe de protecție în cazul în care acestea refuzau să practice prostituția în favoarea membrilor acestui grup și doreau să desfășoare această activitate pe cont propriu.

Nu în ultimul rând , membrii grupului vizau racolarea unor tinere minore, prin metoda clasică ‘lover — boy’ profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea,  datorată vârstei fragede, a lipsurilor materiale în care trăiau, a lipsei de cultură (majoritatea fiind semianalfabete) pe care le introduceau în mirajul vieții de noapte , a cluburilor, le cumpărau haine, le duceau la restaurant, le prezentau ca fiind iubitele lor, ulterior cerându-le acestora să practice prostituția în folosul grupării.

Odată intrate în această activitatea minorele nu mai puteau refuza activitatea de prostituție pentru care fuseseră de la început recrutate, fiindu-le rușine să se întoarcă în familii.

Mai mult, membrii grupului achiziționau droguri și substanțe cu efect psihoactiv din care distribuiau apoi tinerelor care trebuiau să consume aceste substanțe pentru a putea rezista la programul impus de inculpați.

Ulterior constituirii acestui grup infracțional organizat,  la acest grup au aderat și inculpații Irsai Artur Tamas, Fulep Janos, Tamas Zsolty Alex, Szabo Istvan și Otvos Norbert.

Pentru realizarea rezoluției infracționale, membrii grupului infracțional organizat au închiriat apartamente și garsoniere situate pe raza mun. Tg.Mureș, dar și camere în incinta unor pensiuni și hoteluri, unde apoi duceau tinerele ce se prostituau în folosul inculpaților, realizând în acest mod un control strict a acestor tinere și a veniturilor obținute din această activitate.

Cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la data de 25 octombrie 2017 găsite și ridicate 28 telefoane mobile, 35 cartele sim, 4 memory stick-uri, 7 carduri de memorie, 3 laptop-uri, 2 săbii, o tabletă, o bâtă tip baseball, 12.306 lei, 660 euro, 4 comprimate MDMA și 2 plicuri cu urme de substanțe psihoactive.

La data de 26.10.2017 inculpații vor fi prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Tg. Mureș și  Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Harghita.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul IPJ Mureș  și al Grupării Mobile de Jandarmi ‘Regele Ferdinand’ — Sângeorgiu de Mureș.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

DIICOT Mures / Foto: colaj