Gasca lu’ Papuc “respecta” programul de guvernare promis la alegeri. Cu cati lei crezi ca iti creste salariul?

De la 1 ianuarie, Guvernul schimbă filosofia fiscală pe piața muncii. Astfel, contribuțiile sociale trec exclusiv în sarcina angajaților, iar firmele vor plăti doar „taxa de solidaritate” de 2%. Salariile se vor majora nesemnificativ, cu câțiva lei, pentru ca angajatorii să rămână cu aceleași costuri.

Noile contribuţii sociale plătite de angajat şi de angajator vor ajunge la 37%, dar vor fi aplicate la salarii brute mai mari de la 1 ianuarie. În prezent, pentru un salariu net de 2.455 de lei, angajatorul plătește un salariu brut de 3.500 de lei. Virează contribuții sociale către stat de 22,75%, adică 796 de lei. Angajatul achită și el partea lui de contribuții – 16,5%, echivalentul a 578 de lei. Statul încasează bani apoi și din impozitul pe venit de 16%. Per total, costul firmei este de 4. 296 de lei.

De anul viitor, angajatorii vor plăti doar „taxa de solidaritate” de 2%. Contribuţiile unui salariat ajung la 1.474 de lei, din transferul cotelor de la angajator. Impozitul pe venit scade cu 6 puncte procentuale. DAR, în condiţiile în care firmele rămân cu aceleaşi costuri, salariaţii nu vor câştiga prea mult din reducerea impozitului. În cazul dat de noi – doar 9,2 lei. Cu aceşti bani, un angajat poate cumpăra nouă franzele. Suma acoperă şi trei drumuri dus-întors cu autobuzul.

Nu putem incheia fara sa va prezentam un citat de pe siteul PSD Mures, postat inainte de alegerile la care au promis “bunastarea” tuturor: 

PSD Mureş se pregăteşte asiduu pentru campania electorală şi şi-a mobilizat toate forţele pentru ca programele social-democrate să ajungă în casa fiecărui cetăţean din judeţ. Preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, este optimist şi se bazează pe faptul că mureşenii ştiu să aprecieze realizările guvernărilor social-democrate.”

Sursa calcul: digi24