Dosarul liderului grupului cu tendinţe sectare ‘CERCUL’, Eusebiu Sebastian Apostolache, cunoscut ca “guru de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş”, cercetat de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş pentru trafic de persoane, trafic de minori şi act sexual cu minori, va fi judecat pe fond, a decis, marţi, Curtea de Apel Târgu Mureş.

Curtea de Apel Târgu Mureş a admis astfel contestaţia DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, depusă împotriva deciziei Tribunalului Mureş, a constatat legalitatea efectuării actelor de urmărire penală, a administrării probelor şi regularitatea rechizitoriului prin care s-a dispus trimiterea în judecată a aşa-numitului “guru de la UAT Târgu Mureş” şi a două dintre complicele acestuia.

‘(…) instanţa respinge, ca neîntemeiate, excepţiile formulate/ridicate de inculpata K. N. A. şi de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureş, referitoare la neregularitatea întocmirii rechizitoriului emis la data de 17.02.2017, în dosarul (…) Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş. Constată legalitatea efectuării actelor de urmărire penală, a administrării probelor şi regularitatea rechizitoriului emis la data de 17.02.2017, în dosarul (…) prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor A.E.S, K.N.A. şi P.M.’, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Liliac.

Hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş este definitivă.

Eusebiu Sebastian Apostolache a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţierea şi constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă continuată (6 acte materiale privind trei victime), trafic de persoane în forma participaţiei improprii, trafic de minori în formă continuată (2 acte materiale), act sexual cu un minor în formă continuată (53 acte materiale), trafic de minori în forma participaţiei improprii, act sexual cu un minor şi trafic de minori în forma participaţiei improprii.

Kelemen Nusa Anna a fost trimisă în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, complicitate la act sexual cu un minor în formă continuată, iar Papai Marta, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de persoane, complicitate latrafic de minori, complicitate la act sexual cu un minor în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii DIICOT au arătat că în cauză există suspiciunea rezonabilă că, încă anterior anului 2008, inculpaţii Apostolache Eusebiu Sebastian, Papai Marta şi Kelemen Nusa Anna ar fi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.

“În urma cercetărilor efectuate, în cauză s-a reţinut că iniţiatorul şi liderul grupului infracţional organizat cu tendinţe sectare a fost inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian. Astfel, inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian, prin intermediul celorlalte membre ale ‘CERCULUI’ (denumirea dată grupului de către membrii săi), a recrutat mai multe tinere, mai ales din rândul unor studente din cadrul unei universităţi de pe raza municipiului Târgu Mureş şi, profitând de vulnerabilitatea acestora, le-au prezentat ‘maestrului spiritual’ Apostolache, care, ulterior, le găzduia în locuinţa în care se afla la acel moment (şi care era denumită ‘casă sfântă’, prin simpla sa prezenţă acolo). Totodată, membrii grupului profitau de autoritatea spirituală incontestabilă exercitată de către inculpatul Apostolache Sebastian în calitatea sa de ‘maestru spiritual’ asupra tinerelor recrutate”, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă, dat publicităţii în luna septembrie 2016.

Potrivit sursei citate, aservirea victimelor faţă de Apostolache şi inducerea stării de deplină obedienţă a acestora s-a realizat cu ajutorul copărtaşelor sale, prin activitatea de recrutare a victimelor, îndoctrinarea acestora, izolarea de familie, societate, locuri de muncă, cazarea acestora în comunităţi închise, în aşa numitele ‘case sfinte’, în condiţii precare de subzistenţă, fiindu-le interzis aproape orice contact cu alte persoane din afara cercului.

Procurorii DIICOT au mai arătat că, în acest context, inculpaţii au procedat atât la exploatarea sexuală a victimelor, cât şi la exploatarea acestora din punct de vedere material, victimele având obligaţia de a aduce toate câştigurile sau banii obţinuţi de la părinţi în locuinţa unde erau ţinute închise, sub pretextul cheltuielilor comune cu mâncarea (deşi, din declaraţiile persoanelor vătămate a rezultat faptul că acestea primeau mâncare doar o dată pe zi, macaroane cu brânză, iar noaptea, după ritualurile sexuale li se oferea doar pâine cu gem etc.).

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate mai multe sisteme informatice, medii de stocare a datelor informatice, numeroase pietre folosite în cadrul acestor ritualuri, obiecte sexuale folosite de către tinerele exploatate la ritualurile de la miezul nopţii.

Astfel, au fost găsite pungi în care toate membrele ‘Cercului’ erau obligate să-şi păstreze părul tăiat sau unghiile tăiate, o masă pe care inculpatul Apostolache o folosea punând litere pe ea şi apoi cu mâna mişca un pahar în direcţia acelor litere, astfel încât să se formeze diferite cuvinte despre care susţinea că sunt mesaje de la CEHOV 1 către tinere, numeroasele bileţele pe care erau scrise aceste mesaje etc.

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj