Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, iniţierea unui proiect de înfiinţare a unui centru multicultural, care să reunească şase institute internaţionale. 

‘UMF are în Consiliul Local un proiect legat de extinderea campusului universităţii. Este foarte important pentru că noi, săptămâna trecută, am luat decizia de a înfiinţa şi de a construi la Târgu Mureş un centru multicultural, care să aducă laolaltă, sub umbrelă academică, British Council, cu care am negociat deja, Institutul Confucius – şi mă voi întâlni, joi, cu ambasadorul Chinei pe această temă, Institutul Francez, Institutul Goethe – de limbă germană, Insitutul Cervantes – de limbă spaniolă şi Institutul Cultural Maghiar, toate sub o singură umbrelă academică, într-o primă etapă în spaţiile pe care le are UMF-ul şi, ulterior, prin construcţia foarte rapidă a unui centru multicultural. Sunt proiecte mari, proiecte care doresc să readucă viaţă în acest oraş şi cred că cele două universităţi – UMF şi Universitatea Petru Maior – trebuie să contribuie în acest sens’, a subliniat dr. Azamfirei.

Potrivit rectorului UMF Târgu Mureş, decizia înfiinţării acestui centru multicultural a fost luată deja în Consiliul de Administraţie, fiind iniţiate studiile de fezabilitate în acest sens.

‘Mă aştept, de asemenea, ca la orice proiect care vine de la UMF sau de la UPM să existe vot unanim în aceste consilii, pentru că aici nu împărţim oraşul, nu îl ia nimeni acasă, ci vrem să facem oraşul mai frumos şi mai cunoscut în zona în care noi trăim (…) Cele două universităţi mari din Târgu Mureş au stat prea mult timp într-o zonă în care vocile le-au fost mai puţin auzite dintr-un motiv foarte simplu, şi anume pentru că am avut treabă. Când ai de lucru, nu ai timp să pierzi vremea cu poveşti petrecute în altă parte. Având planuri în comun cele două universităţi, vreau şi aştept ca tot ce înseamnă consilieri judeţeni, consilieri locali şi parlamentari de Mureş să ajungă la nivelul de maturitate civică necesară încât să vină să ne întrebe ce nevoi avem şi cum ne pot ajuta. O spun foarte limpede: tot ce înseamnă politic local trebuie să fie la dispoziţia motoarelor unei societăţi locale, dincolo de vorbele frumoase pe care le spun din când în când. Pentru mine, ca UMF, testul cel mai la îndemână va fi modul de raportare a acestor autorităţi locale, a oamenilor politici locali, la proiectele mari pe care cele două universităţi le au în viitor’, a arătat prof. dr. Leonard Azamfirei.

Sursa:agerpres.ro