Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Maiorul post-mortem Tiberius-Marcel Petre, membru al Batalionului de Operații Speciale ”Vulturii” din Târgu Mureș, și-a pierdut viața în timp ce conducea o misiune de intervenție rapidă pentru salvarea unor militari aliați care au fost atacați de insurgenți și este înmormântat în Cimitirul Eroilor din Târgu Mureș, alături de 286 de militari români, care au căzut pentru eliberarea orașului în septembrie 1944.

Voluntarii Invictus au ținut un moment de reculegere și în memoria maiorului post-mortem Tibi Iancu, de la același Batalion 610 Operații Speciale ”Vulturii”, care și-a pierdut viața în 9 aprilie 2005, într-un accident de parașutare.

”Am alergat între Sighișoara și Târgu Mureș pe un tronson greu datorită reliefului, am avut de urcat unele dealuri, dar am făcut față și nu am avut accidentări în echipă. Traseul a durat cinci ore și jumătate, dar zic că a fost bine, toți suntem cu zâmbetul cu buze. Prin această ștafetă am fost provocați să facem ceva pentru a populariza cultul eroilor, care este cam scăzut pe plan național. Dorim să atragem puțin atenția să nu ne uităm eroii, nici pe cei din trecut, nici pe cei de azi, să promovăm acest cult, tradițiile românești, tot ce ține de naționalitate și patriotism”, a declarat Petru Bălan, membru Invictus.

Ștafeta Invictus va pleca duminică dimineața de la Târgu Mureș către Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, însemnând un traseu de 64 kilometri.

”Noi începem mâine să alergăm între Târgu Mureș și Câmpia Turzii, 64 de kilometri, sperăm să fie ușor fiind în echipă. Eu sunt civil și m-a atras la Invictus spiritul de echipă. Și memoria bunicului meu m-a făcut să ader la Invictus, în semn de respect pentru cei care și-au pierdut și își pierd viața în teatrele de operații, pentru România. Lumea trebuie să conștientizeze din ce în ce mai mult că se fac eforturi imense, se pierd vieți pentru ca noi să trăim într-o țară liberă. Avem ocazia să ieșim în stradă și să amintim lumii că sunt oameni care luptă pentru noi”, a spus Cosmin Popa.

Asociația Voluntarilor Invictus desfășoară a patra ediție a Ștafetei Veteranilor, cu scopul de a promova respectul față de veteranii de ieri și de azi ai României. Ștafeta Veteranilor Invictus 2017 presupune alergare în ștafetă, pe 35 de tronsoane, măsurând un total de 2.396 de kilometri, de către aproximativ o sută de voluntari, bicicliști însoțitori și coordonatori pe trei trasee, albastru, galben și roșu. Aceste trasee se vor reuni pe data de 25 octombrie la Carei, ultima localitate românească eliberată în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Voluntarii poartă tricoul cauzei Invictus, care sprijină luptătorii răniți în teatrele de operații să participe la Invictus Games.

Sursa:agerpres.ro