Update: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat vineri că, în urma intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu, până joi la miezul nopții, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți iar 3.349 au dobândit vocație pentru liberare condiționată.

Din penitenciarul Tirgu Mures au fost eliberate 5 persoane, iar alte 50 vor fi discutate in prima comisie pentru liberare conditionata.


A intrat în vigoare legea care acordă compensaţii deţinuţilor ce-şi execută pedeapsa cu închisoare în condiţii necorespunzătoare, ca de exemplu un spaţiu mai mic sau egal cu 4 metri pătraţi de deţinut.

Astfel, la 30 de zile de detenţie în astfel de condiţii se acordă 6 zile considerate executate. Ministrul Justiţiei a anunţat că deja din prima zi de aplicare a legii vor fi persoane care vor fi puse în libertate, după ce, în ultima perioadă, comisiile din penitenciare au făcut calcule pentru aplicarea noilor măsuri.

Oficiali ai Administraţiei Penitenciarelor au precizat că s-a făcut o inventariere a spaţiilor considerate necorespunzătoare şi că au transmis Ministerului Justiţiei un proiect de ordin pentru stabilirea acestora. De asemenea, este în lucru o situaţie referitoare la numărul celor care vor beneficia de legea recursului compensatoriu.

Sursa: RRA / Foto: colaj