Update: Poliţiştii din municipiul Reghin au deschis un dosar penal şi au condus la audieri trei persoane bănuite de vandalizarea Cimitirului evreiesc din Reghin, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, inspector principal Andreea Pop.

‘Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipale Reghin desfăşoară cercetări pentru acţiunea de profanare de morminte şi răspândirea sau vânzarea prin orice mijloace ori confecţionarea de simboluri fasciste rasiste şi xenofobe, precum şi deţinerea în vederea răspândirii sau vânzării unor astfel de simboluri. Pentru aceste două infracţiuni s-a întocmit un dosar penal, au fost duse la audieri trei persoane, urmând ca, dacă situaţia o va impune, să se ia măsuri legale împotriva acestora’, a declarat Andreea Pop.

Potrivit reprezentantei IPJ Mureş, din primele cercetări reiese că, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost distruse poarta de acces în cimitir şi zece plăci funerare. Poliţiştii au descoperit la faţa locului şi un simbol fascist, însă se pare că acesta este mai vechi şi nu se ştie, deocamdată, în ce perioadă a fost desenat. – agerpres.ro


Federația Comunităților Evreiești din România — Cultul Mozaic (F.C.E.R.) protestează cu vehemență și mâhnire față de comiterea unui nou act de vandalism împotriva unui cimitir evreiesc din România.

Conform informațiilor transmise în cursul zilei de azi, 16 octombrie, de președintele Comunității Evreilor din Târgu Mureș, dl Vasile Dub, cimitirul evreiesc din localitatea Reghin a fost ținta unui act de vandalism, produs în acest sfârșit de săptămână.

Poarta secundară de acces în cimitir a fost distrusă, ceea ce a permis răufăcătorilor sau răufăcătorului să intre în incintă și să răstoarne zece pietre tombale.

Ancheta poliției este în curs de desfășurare, până în prezent neexistând alte informații.

Conducerea F.C.E.R. își exprimă și pe această cale revolta față de acest nou act antisemit și huliganic și speră că vinovații vor fi descoperiți cât mai rapid și deferiți justiției, iar legile statului român vor fi respectate și aplicate.

Subliniem că astfel de manifestări se cer a fi anchetate cu seriozitate și sancționate cu severitate, conform prevederilor legale în vigoare, pentru că tratarea lor cu lejeritate deschide o poartă către alte încălcări ale democrației, din ce în ce mai grave.

Considerăm că nu este o simplă coincidență faptul că acest incident revoltător a avut loc la numai o săptămână după comemorarea la nivel național a victimelor Holocaustului din România.

Comitetul Director al F.C.E.R.