Asociația pentru Formare și Fundația Orange dau startul unui an școlar dedicat educației și inovației la Casa Experimentelor, prin lansarea proiectului educativ incluziv ‘Știință pentru toți, pentru o viață mai bună!’ — un proiect dedicat persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere.

Proiectul își propune să crească încrederea în experimentare și în explorarea directă a științei și să ofere totodată un loc de joacă și învățare, adaptat perfect nevoilor lor. Peste 1.400 de copii cu deficiențe de văz și de auz vor descoperi conexiunea dintre teorie și practică și vor învăța prin joc despre fenomenele științifice în vizitele lor la Casa Experimentelor. Aceasta a fost special pregătită pentru a-și primi vizitatorii, atât prin ajustarea a 80 de experimente din totalul de peste 100, prin instruirea personalului și a voluntarilor pentru o mai bună interacțiune cu beneficiarii, dar și prin amenajarea spațiului expozițional. Toate experimentele din cadrul proiectului au fost testate de către persoane cu deficiențe de văz și de auz, pentru a pregăti cât mai bine vizitele copiilor care vor învăța să observe, să adune fapte și să tragă concluzii, ascuțindu-le astfel gândirea legată de fenomenele întâlnite în viața de zi cu zi.

Experiența digitală va face posibilă imersiunea copiilor cu deficiențe în lumea fenomenelor fizice. Experimentele, educative și distractive în același timp, îi vor ajuta să înțeleagă importanța științei și efectele ei în lumea înconjurătoare. Ei vor putea să manevreze exponatele și să înțeleagă mai bine legile naturii‘, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundația Orange.

Alături de grupurile formate din cei 1.400 de copii, până în luna februarie 2018 toate persoanele cu deficiențe de auz sau de vedere care vor să viziteze Casa Experimentelor vor beneficia de intrare gratuită, accesul fiind realizat prin programare online, pe platforma www.casaexperimentelor.ro.

‘Proiectul ŤȘtiință pentru toți, pentru o viață mai bunăť co-finanțat de Fundația Orange reprezintă o aliniere la standardele mondiale ale Centrelor Științifice. Copiii și tinerii cu deficiențe de auz și de văz din România vor avea posibilitatea să se bucure de experimentele interactive din Casa Experimentelor la fel ca orice alt copil.’, a spus Gabriela Ionescu, Director Casa Experimentelor.

‘Ne bucurăm că se accesibilizează Casa Experimentelor și că elevii nostri vor avea astfel posibilitatea ca prin intermediul unor experiențe științifice să observe fenomene din natură și să acumuleze cunoștințe noi. Cu siguranță aceste exemplificări practice le vor crește motivația pentru învățare’, a spus Iulia Iftene, Director Școala Gimnazială Specială pentru Surzi Nr. 1.

‘Știință pentru toți, pentru o viață mai bună!’ are o valoare totală de 163.000 lei și este finanțat de Fundația Orange cu suma de 135.000 lei, în cadrul programului ‘Lumea prin culoare și sunet’, ce oferă fonduri pentru proiecte de educație, cultură și sănătate care vizează integrarea socială a persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz. Fundația Orange aniversează anul acesta 5 ani de la înființare, timp în care a finanțat proiecte de peste 3,5 milioane de euro.

Casa Experimentelor
Casa Experimentelor, primul centru științific non-profit din România, și-a deschis porțile în anul 2015 cu scopul de a stimula interesul copiilor și tinerilor pentru știință, contribuind astfel la creșterea nivelului de educație al acestora.

Proiect dezvoltat de către Asociația pentru Formare, după modelul elvețian Technorama Swiss Science Center, Casa Experimentelor pune la dispoziția publicului peste 100 de exponate cu ajutorul cărora pot experimenta într-un mod facil, distractiv și sigur fenomenele științifice din diferite domenii: mecanică, fizică, chimie, matematică ș.a. Tânăra generație își poate astfel lărgi orizontul de cunoaștere, cultivându-și totodată talentul și descoperind pasiuni noi.

Sursa:agerpres.ro