Primul Birou Internaţional de Cooperare Sindicală destinat sindicatelor din domeniul transportului rutier, al cărui obiectiv este eliminarea discriminării şoferilor români în vestul Europei, a fost inaugurat, vineri, la Târgu Mureş.  Biroul a fost înfiinţat de reprezentanţii Federaţiei Europene a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) şi sindicatele 3F Danemarca, ACVCSC Transcom Belgia, ABVV- BTB Belgia şi TIF 1897 Suedia. 

Preşedintele ETF secţiunea transport rutier, Roberto Parillo, a declarat, într-o conferinţă de presă, că această federaţie sprijină libera circulaţie a persoanelor în Europa şi doreşte să pună capăt discriminării şoferilor de TIR din România care lucrează în Vestul Europei, urmărind ca şi aceştia să aibă drepturi similare cu ale colegilor din ţările în care îşi desfăşoară activitatea.

‘Prin urmare, dacă şoferul român lucrează în Franţa, acesta ar trebui să beneficieze de legea franceză, fără nicio discriminare. Prin acest proiect de cooperare intenţionăm să sprijinim sindicatul transportatorilor din România să protejeze şoferii români care lucrează în state din Europa. Dincolo de aparenţe, este clar că, dacă dorim să construim o Europă care să fie în beneficiul şi favoarea omului de rând, trebuie ca toţi cetăţenii Europei să se simtă nediscriminaţi. Trebuie să admitem că şoferii români care lucrează în Vest şi sunt discriminaţi sunt angajaţi de către societăţi de transport rutier din firmele vestice. Nu doar vrem să îi ajutăm pe colegii din România să reprezinte şi să apere drepturile şoferilor care lucrează în afara ţării, dar dacă aceştia vor veni la sindicatele noastre, îi vom ajuta, vom face totul să încetăm această discriminare pe bază de naţionalitate. Într-adevăr, această cooperare să fie un început, nu scopul final, dorim ca acest exemplu să îl extindem şi către alte ţări, fiindcă dorim să punem capăt discriminării cetăţenilor europeni’, a declarat Roberto Parillo.

Fleming Smidt, de la Sindicatul 3F Danemarca, a afirmat că acest proiect este primul de acest gen în Europa şi se speră ca acesta să fie un sprijin acordat şoferilor român, atât în ţară, cât şi peste hotare.

Acesta a spus că înainte de deschiderea Biroului Internaţional de Cooperare Sindicală, timp de 5 ani, au fost colectate informaţii despre ‘condiţiile îngrozitoare’ în care muncesc şi trăiesc şoferii români care lucrează în state din Vestul Europei.

Smidt a precizat că nu sunt companiile româneşti exploatează şi discriminează aceşti şoferi, ci marile companii de transport din Vest, care profită de legislaţia unor state şi angajează şoferii români prin firme înfiinţate în Slovacia, unele chiar firme fantomă, în condiţii dezavantajoase.

Reprezentantul ABVV- BTB Belgia, John Reynaert, consideră că şoferii din România sunt victimele goanei după profit a unor companii de transport din Belgia, Danemarca, Germania ori Suedia, care se folosesc de ‘munca ieftină’ a acestor oameni, cărora li se plăteşte salariul minim, sunt exploataţi şi nu se bucură de aceleaşi condiţii ca şi colegii lor din alte state.

Din acest motiv, prin biroul deschis la Târgu Mureş se va acorda consultanţă acestor oameni, care trăiesc în străinătate în condiţii foarte grele, nu beneficiază de asigurări medicale sau de alte legi care să îi protejeze, iar la nivel european se va milita pentru ca aceştia să primească o plată egală, pentru o muncă egală, a precizat sursa citată.

Biroul va funcţiona la sediul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere Mureş – Filiala CNSLR Frăţia, va avea ca rol dezvoltarea sindicatelor din domeniul transportului rutier şi este finanţat de cele cinci organizaţii sindicale din Europa, 3F Danemarca, ACVCSC Transcom Belgia, ABVV- BTB Belgia, TIF 1897 Suedia şi Federaţia Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF).

Sursa:agerpres.ro