Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a declarat că evenimentele recente demonstrează că Ungaria şi România sunt interdependente, citând acţiunea comună împotriva reformei educaţiei din Ucraina şi situaţia Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş, informează site-ul agenţiei MTI.

Într-un interviu pentru cotidianul transilvănean Kronika, oficialul ungar a afirmat că autorităţile române au dat dovadă de deschide şi bunăvoinţă în ceea ce priveşte Programul de Dezvoltare Economică a Transilvaniei, desfăşurat de Guvernul de la Budapesta, după ce Ungaria a indicat că are acelaşi scopuri precum Germania în cazul saşilor din această regiune.

Tribunalul Mureş a decis în luna iunie că Liceul Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş nu funcţiona legal, deoarece nu avea avizele Ministerului Educaţiei, astfel că unitate de învăţământ a fost închisă.

În urma acestei situaţii, Guvernul Ungariei a ameninţat că va suspenda pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dacă Bucureştiul nu soluţionează această problemă.

Sursa:mediafax.ro / Foto: colaj