Lipsa infrastructurii reduce potentialul de crestere a unei economii!

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susţine că lipsa infrastructurii – autostrăzi, face ca economia să aibă de suferit, iar decalajele dintre regiuni să se mărească. Toată lumea vorbeşte de autostrada Piteşti-Sibiu, dar noi avem nevoie şi de o autostradă care să meargă din Est în Vest, de la Iaşi la Târgu Mureş, sau ceva care să lege Moldova de Ardeal.

El a spus că o autostradă este o problemă a statului pentru că niciodată o firmă privată nu poate să o construiască pe banii ei.

România este practic ruptă în două în acest moment, din cauza lipsei autostrăzilor dintre Nord şi Vest, ceea ce face ca majoritatea investiţiilor să se oprească în Transilvania, iar în zona de nord-est, cea mai săracă, să ajungă doar firmiturile.

În ultimul deceniu, aproape 90% din banii alocaţi pentru infrastructură s-au dus în Transilvania. De mai bine de un deceniu, toate guvernele au promis autostrăzi, în special o autostradă între Bucureşti şi Sibiu, dar până în acest moment nu s-au făcut decât studii de fezabilitate.

România are nevoie de o autostradă care să treacă Carpaţii, pentru a da posibilitatea mărfurilor să circule din vestul Europei în Orient.

Sursa: mediafax.ro