Trei bărbați au fost reținuți de procurorii DIICOT și, ulterior, arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați că au recrutat, prin răpire sau inducere în eroare, trei persoane, pe care unul dintre ei le-a exploatat forțat la stâna pe care o deține.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis luni, la data 5 octombrie, procurorii DIICOT Bacău au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Benone Grezciuc, Marian Grezciuc și Ioan Negrea pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și trafic de persoane.

DIICOT arată că în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada mai — iunie Benone Grezciuc, Marian Grezciuc împreună cu un alt suspect au recrutat, prin răpire sau inducere în eroare, trei victime pe care ulterior le-au transportat și transferat către Ion Negrea, în scopul exploatării. Ioan Negrea ar fi primit cele trei victime, pe care le-ar fi adăpostit și le-ar fi exploatat, prin aservire și supunerea la executarea, în mod forțat, de munci specifice la stâna pe care o deține.

Procurorii arată că Ion Negrea ar fi proprietarul unei stâni de oi situate în comuna Stânceni, județul Mureș. Criza forței de muncă în domeniul zootehnic l-a determinat pe acesta să apeleze la Benone Grezciuc, domiciliat în comuna Gura Văii, județul Bacău, în scopul de a-i “procura” persoane pe care să le folosească la prestarea, în mod forțat și gratuit, de munci specifice la stâna pe care o deține.

“În dimineața zilei de 10 iunie, în jurul orei 8,00, persoana vătămată minoră în vârstă de 12 ani se afla cu turma de oi în zona pădurii din apropierea stânii, situată pe raza comunei Gura Văii,  județul Bacău. Lângă pădure, pe islazul statului, s-a deplasat inculpatul Grezciuc Marian cu un autoturism, însoțit de către unchiul său, inculpatul Grezciuc Benone. Inculpatul Grezciuc Benone i-a solicitat minorului să plece de la stâna unchiului său și să vină la stâna sa, urmând să îl plătească pentru munca pe care o va presta. Întrucât victima a refuzat, inculpatul Grezciuc Benone l-a prins pe minor de haine și, prin folosirea forței, l-a urcat în autoturism. Totodată, inculpatul Grezciuc Benone l-a deposedat pe minor de telefonul mobil, din care a scos cartela telefonică. Ulterior, inculpații Grezciuc Benone și Grezciuc Marian l-au transportat pe minor până în comuna Stânceni, județul Mureș, unde l-au predat coinculpatului Negrea Ioan, proprietar de stână. Aici, minorul a desfășurat activități specifice până la data de 15 iunie, când a fost identificat și preluat de către organele de poliție”, se menționează în comunicat.

Anchetatorii precizează că, deși minorul și-ar fi manifestat dorința de a se întoarce acasă, Ioan Negrea nu ar fi întreprins niciun demers în acest sens, profitând de faptul că victima nu putea pleca singură de la stână, datorită vârstei fragede și datorită faptului că se afla într-o zonă izolată de munte. Înainte ca minorul să fie predat organelor de poliție, Marian Grezciuc i-ar fi restituit minorului telefonul mobil, solicitându-i să nu declare adevărul cu privire la împrejurările în care fusese adus la stâna inculpatului Negrea Ioan.

Procurorii DIICOT detaliază o altă situație, în care, la data de 24 mai, o a doua persoană vătămată a fost contactată telefonic de către un consătean, care i-ar fi propus să meargă la cosit două zile la Benone Grezciuc, urmând a fi remunerat cu suma de 140 lei pentru munca prestată.

“Persoana vătămată a acceptat, iar în ziua de 25 mai s-ar fi întâlnit cu Benone Grezciuc și o altă persoană, ocazie cu care aceștia i-ar fi oferit victimei, spre consum, băuturi alcoolice, după care au plecat împreună cu mașina, cu direcția declarată către stâna lui Benone Grezciuc, unde victima urma să cosească. În autoturism, persoana vătămată a adormit, fiind transportată de către inculpatul Grezciuc Benone până în comuna  Stânceni, județul Mureș, unde i l-a predat coinculpatului Negrea Ioan, proprietar de stână. În momentul în care s-a trezit, victima a aflat de la Ioan Negrea că fusese adus de către Benone Grezciuc pentru a desfășura activități specifice la stână. Întrucât persoana vătămată și-a manifestat dorința de a se întoarce acasă, Ioan Negrea i-ar fi cerut să lucreze pentru el două săptămâni, însă în cursul aceleiași zile, profitând de plecarea lui Negrea, victima a fugit de la stână. Persoana vătămată a mers pe jos, inițial prin pădure, iar ulterior pe un drum comunal peste 13 kilometri până în localitatea Stânceni. Pentru că nu avea bani asupra sa, victima a mai mers pe jos încă 17  kilometri, până în gara din localitatea Toplița, unde a luat trenul către municipiul Onești iar de acolo s-a deplasat pe jos încă aproximativ 13 kilometri, până în localitatea de domiciliu”, se arată în comunicat.

De asemenea, anchetatorii au reținut că în seara zilei de 22 iunie, în jurul orei 20,30, o persoană vătămată în vârstă de 59 ani, cioban la o stână de pe raza județului Bacău, păzea turma de oi la o distanță de aproximativ un kilometru față de stână.

“La un moment dat de victimă s-a apropiat o căruță în care se aflau Benone Grezciuc împreună cu un alt suspect. Grezciuc i-ar fi solicitat victimei să îl însoțească până într-un anumit loc pretextând că trebuie să îi înmâneze un pachet de țigări din partea unei persoane. Întrucât victima a refuzat să îi însoțească, Benone Grezciuc l-ar fi agresat fizic și profitând de faptul că victima se ghemuise în timpul agresiunii, Grezciuc împreună cu un alt suspect i-ar fi legat mâinile, ar fi urcat-o cu forța în căruță deposedând-o și de telefonul mobil. Ulterior, inculpații au transportat victima cu o căruță, până într-un punct unde aștepta un autoturism în care se aflau trei persoane de sex masculin. Când au ajuns aproape de mașină, inculpatul Grezciuc Benone a dezlegat victima și  împreună cu celălalt suspect l-au introdus în mod forțat în autovehicul. Ulterior, cele trei persoane au transportat victima la o stână de pe raza comunei Nicolae Bălcescu, județul Bacău, iar în momentul în care victima a insistat să fie lăsată să plece, aceasta a fost amenințată cu moartea”, precizează sursa citată.

Conform DIICOT, persoana vătămată ar fi lucrat aproximativ o săptămână la respectiva stână, împotriva voinței sale, fără a fi plătit și fiind supravegheat permanent, iar după această perioadă, la stână și-au făcut apariția Benone Grezciuc, Marian Grezciuc împreună cu un alt suspect, ocazie cu care ar fi determinat victima să urce în autovehicul, spunându-i că o vor duce acasă, după ce vor face o deplasare până în comuna Stânceni, județul Mureș, la stâna lui Ioan Negrea.

“După ce au ajuns la destinație, inculpații ar fi lăsat victima sub autoritatea lui Ioan Negrea și întrucât aceasta a refuzat, suspectul a târât-o la o distanță de câteva zeci de metri de autovehicul, după care a fugit către mașină și împreună cu Benone Grezciuc și Marian Grezciuc ar fi părăsit stâna. Persoana vătămată ar fi lucrat la stâna lui Ioan Negrea împotriva voinței sale și fără a fi plătit aproximativ trei săptămâni, timp în care a fost adusă în stare totală de aservire”, notează anchetatorii.

Ulterior, arată sursa citată, victima ar fi fost transportată de către cei doi într-o altă stână de pe raza județului Sibiu, unde aceasta a povestit proprietarului stânei faptul că a fost răpit și supus la muncă în mod forțat iar acesta, aflând despre activitatea ilicită, l-a ajutat să revină la domiciliu.

Pe 5 octombrie, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a celor trei pentru o perioadă de 30 de zile.

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj