O echipă formată din salvatori montani români a reușit să obțină locul 8 la o competiție organizată de salvamontiștii italieni în Munții Dolomiți, fiind prima dată când România a fost invitată să participe la acest concurs, a declarat luni, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România și al Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu.

La competiția care s-a desfășurat în perioada 7-8 octombrie în Italia au participat, în total, 51 de echipaje, dintre care trei din România, echipa Dacia reușind să obțină locul 8, echipa Sibiu, locul 14, și echipa Carpați, locul 33.

România a fost invitată în premieră la acțiunea națională a salvamontului italian, este vorba de o competiție tehnico-aplicativă cu caracter de competiție sportivă combinată cu salvare montană. Practic, acțiunea este a salvatorilor italieni, dar au avut în acest an dorința de a invita echipa României, în baza relațiilor foarte bune de colaborare pe care le avem și a recunoașterii pe care o au față de activitatea noastră. Am mers cu trei echipe de concurs formate din salvatori montani din mai multe județe. Prima echipă s-a clasat pe locul 8, la un timp foarte scurt de echipele de pe podium, nici nu aveam pretenția să câștigăm mult mai mult, pentru că nu erau munții noștri, nu cunoșteam zona, trebuia să ne adaptăm imediat la situație, dar rezultatele obținute ne-au confirmat că salvatorii montani români sunt buni, se pot adapta la situațiile neprevăzute care pot apărea în munte”, a precizat Sabin Cornoiu.

Competiția a constat în deplasarea contracronometru a echipelor formate din câte patru salvamontiști pe munte, printr-o zonă foarte accidentată, cu porțiuni amenajate cu cabluri, cu lanțuri, apoi coborâri pe pereți verticali în rapel sau prin cățărare sau descățărare, iar în ultima parte a acțiunii a trebuit transportată și targa de salvare montană.

“Tot concursul s-a desfășurat pe o distanță de circa 15 kilometri, cu diferențe foarte mari de nivel și traseul se parcurgea cam în 2-3 ore. Ca și altitudine, am ajuns până la 3.000 de metri”, a mai spus Sabin Cornoiu.

Delegația Salvamont România a fost alcătuită din 14 salvatori montani din centrele Salvamont Bihor, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Sibiu, Mureș, din echipa municipiului Brașov și din echipa orașului Zărnești.

Sursa:agerpres.ro