Galeria de Artă Clasică Maghiară şi Galeria de Artă Românească Modernă ale Muzeului Judeţean Mureş, care sunt adăpostite de Palatul Culturii din Târgu Mureş, se îmbogăţesc din acest an cu lucrări ale artiştilor Nicolae Tonitza, Hegedus Laszlo şi Albrecht Dürer. 

Potrivit istoricului de artă Cora Fodor, de la Muzeul de Artă din Târgu Mureş, cele trei lucrări costă în total 80.000 de euro, au fost deja rezervate şi vor fi achiziţionate din fonduri provenite de la Consiliul Judeţean Mureş dar şi din donaţiile care de vor aduna la “Balul Palatului’, primul bal cu specific vienez din istoria oraşului Târgu Mureş, care va avea loc în data de 7 noiembrie.

Cora Fodor a arătat joi, într-o conferinţă de presă, că cele două tablouri şi o gravură, aparţinând lui Nicolae Tonitza, Hegedus Laszlo şi unuia dintre cei mai bine cotaţi gravori din Europa, Albrecht Dürer, sunt lucrări originale.

Sper că se vor aduna fonduri pentru achiziţionarea lucrărilor. Gravura din secolul al XVII-lea aparţinând lui Albrecht Dürer, este un aquaforte, o tehnică practicată de vechii maeştrii europeni şi va îmbogăţi colecţia noastră de 2.500 de lucrări ale Muzeului de Artă. Este o lucrare excepţională, cu un subiect foarte uzitat la acea vreme, Sf. Ieronim. Lucrarea Hegedus Laszlo, lucrare care ar fi binevenită în contextul galeriei de artă plastică maghiară. Lucrarea îl reprezintă pe Hercule, într-o manieră de reprezentare destul de clasică’, a arătat Cora Fodor.

În privinţa picturii lui Nicolae Tonitza, care reprezintă şcoala românească modernă, ‘Odaia Copiilor’, istoricul de artă a spus că pe baza acestei lucrări a pornit deja o idee a unei expoziţii de amploare, vizând copiii din perioada interbelică, la care vor colabora mai multe muzee de artă şi de etnografie.

‘Copilul în creaţia lui Nicolae Tonitza ocupă un rol central, l-a inspirat lumea imediată a lui, dar şi restul lumii copiilor în general, parcurgând în creaţia sa diferite etape, de la nou născut, la adolescent. Este o lucrare extraordinară pentru a completa cele 10 lucrări pe care le deţine Muzeul de Artă din Târgu Mureş. Există deja un portret al uneia dintre fiicele sale şi un portret de copil, probabil băiatul artistului, ceea ce ar veni să întregească această imagine. Mai există şi Muza Pamfletarului – reflectă o preocupare a lui Tonitza pentru lumea celor înstăriţi. S-a ocupat atât de cei orfani, cât şi de ceilalţi, de aspecte ale vieţii copiilor în general. Dorim să o integrăm într-un proiect amplu expoziţional, în care să implicăm mai multe muzee de artă şi etnografice, cu această denumire, “Odaia Copiilor”, să extrapolăm la un aspect antropologic al copilului, pentru perioada interbelică. Atât pe partea artistică, dar şi pe etnografică, de documentare, jucării, tot ce înseamnă lumea copiilor, scrisori ale copiilor pe care Tonitza le-a primit’, a subliniat istoricul de artă.

Potrivit Corei Fodor, Nicolae Tonitza a şi iniţiat un concurs pentru desene copii, care se doresc a fi expuse în această expoziţie, care ar urma să fie deschisă anul viitor.

Cele circa 2.500 de picturi originale aflate în galeriile de artă ale Muzeului Judeţean Mureş, Galeria de Artă Clasică Maghiară şi Galeria de Artă Românească Modernă, adăpostite de Palatul Culturii din Târgu Mureş, pot rivaliza oricând cu marile picturi ale lumii şi pot sta pe simezele oricăror galerii internaţionale.

Galeria de artă s-a deschis în 1913, iar patrimoniul expus s-a format în timp, prin achiziţii şi donaţii. Începând din 2011, Palatul Culturii găzduieşte două mari galerii, Galeria de Artă Clasică Maghiară, cu un patrimoniu deja existent de la 1913 şi uşor îmbunătăţit pe parcurs, şi Galeria de Artă Românească, care a fost o idee foarte veche, dar care s-a înfăptuit abia după aproape 100 de ani.

Deşi sunt extrem de valoroase, între cele două galerii de artă există o diferenţă şi de aceea sunt organizate în două spaţii diferite: reprezintă două şcoli distincte, şcoala de artă maghiară, cu influenţe mai degrabă nordice, care se simte în cromatică, în modul de exprimare şi în suprafaţa pânzelor, unele cu dimensiuni foarte mari, şi şcoala de artă românească, cu influenţă pe filieră franceză şi sudică.

La Galeria de Artă Maghiară din Târgu Mureş pot fi astfel admirate lucrări aparţinând lui Munkacsy, Pal Laszlo, pionerii Şcolii de la Baia Mare, respectiv Tormo, Rethi Istvan şi Ferenczi Karoly. Wagner Sandor sau Locz Sandor. În Galeria de Artă Românească Modernă sunt nume deja consacrate, Grigorescu, Luchian , Andreescu, Gheorghe Petraşcu, Pallady, Tonitza, Şirato, Ştefan Dimitrescu, Ţuculescu, Corneliu Baba. Ciucurencu, Camil Ressu etc.

Cea mai veche lucrare expusă la galeriile de artă din Târgu Mureş este cea a lui Barabas Miklos, din 1838, denumită ‘Portret de femeie’, însă cel mai bine cotat pictor din galerie este Mihaly Munkacsy, care are o cotă mare la nivel european, precum şi Nicolae Grigorescu, care are cotă foarte mare la nivel naţional.

Sursa:agerpres.ro