Săptămâna Prevenirii Criminalităţii a inclus, firesc şi necesar, o zi împotriva violenţei. Trebuie să vorbim despre asta, să nu ne prefacem că nu există, să nu o considerăm ceva normal. 

Din aceste considerente, implicarea copiilor, a tinerilor în activităţile de marcare a acestei zile este deosebit de importantă. Aşadar, cei mai tineri voluntari ai poliţiştilor au muncit în ultima săptămână la obiecte prin intermediul cărora să transmită mesajul lor adulţilor, pentru o lume fără violenţă pentru copii.

Grupa „Voinicilor” de la Grădiniţa PP 12 din Tg-Mureş, a pornit prin cartier „înarmată” cu obiecte având mesaje împotriva violenţei, pe care să le ofere adulţilor.

Ulterior, în centrul oraşului, am amenajat un stand împreună cu partenerii în domeniu (Centrul de prevenire, monitorizare şi combatere a violenţei în familie, Salvaţi Copiii Mureş, ANITP, Micii Poliţişti Cristeşti) unde am stat de vorbă cu oamenii, am distribuit materiale referitoare la servicii, am organizat expoziţia „siluetelor” (siluete umane în poziţie „de apărare”, cu fragmente din mărturii ale victimelor), cu puternic impact, şi am oferit spre inscripţionare baloane şi tricouri, după vârsta participanţilor….am încercat să transmitem tuturor mesajul nonviolenţei.

Surpriza zilei a fost „RAMA FACEBOOK” cu care doritorii au putut să îşi facă fotografii, exprimându-şi astfel dezaprobarea faţă de agresivitate, în special în familie.

Activităţi de sensibilizare a comunităţii au fost deja derulate sub egida Săptămânii Prevenirii Criminalităţii şi la Sighişoara, unde la Liceul „J. Haltrich”, câteva clase au lucrat la proiecte împotriva violenţei. De asemenea, toţi preşcolarii de la Grădiniţa din Ungheni, coordonaţi de educatoarele lor, au confecţionat obiecte, ecusoane, steguleţe cu mesajul copiilor care îşi doresc o lume cu mai puţină violenţă, oferindu-le locuitorilor oraşului!

IPJ Mures