Ziua de 5 octombrie a fost declarată Ziua Internațională a Educației de către UNESCO, dar în România se sărbătorește ca pe timpul comunismului.

Chiar dacă este Ziua Internațională a Educației, iar conform Art.4 din Ordinului 3382/24.02.2017 al Ministerului Educației Naționale, care stabilește că „unitățile de învățământ vor marca prin activități specifice ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației”, în multe licee din România se sărbătorește prin muncă, făcându-se cursuri.

Asociația Generației de Azi, trage din nou un semnal de alarmă, declarând „zi de doliu pentru educație” – o educație fără implicare, finanțare și responsabilitate, este o educație moartă!

În cursul zilei am fost anunțați de mai mulți tineri din România, cu privire la faptul că în liceul lor conducerea unității de învățământ încalcă Ordinul 3382/24.02.2017 al Ministerului Educației. În acest sens, am trasmis o adresă Inspectoratelor Școlare din județele Buzău, Constanța, Galați, Mureș, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea prin care am solicitat să se ia măsuri privind sancționarea conducerii unităților de învățământ unde se încalcă acest Ordin de Ministru, și anume:

  • Liceul Teoretic „Alexandru Mărghiloman” – Buzău
  • Liceul Teoretic „Ovidius” și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” – Constanța
  • Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – Galați
  • Colegiul Național Unirea – Târgu Mureș
  • Colegiul Național Bănățean – Timișoara
  • Liceul Teoretic „Grigore Moisil” – Tulcea
  • Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” – Bârlad
  • Liceul de Arte „Gheorghe Tătărescu” și Colegiul Național „Al.I.Cuza” – Focșani

“Este regretabilă decizia conducerii unităților de învățământ. Înțelegem că educația este un factor principal în dezvoltarea armonioasă a unui tânăr. Ziua de astăzi ar fi trebuit să fie destinată discuțiilor libere cu tinerii. Aceștia au mare nevoie să fie ascultați, să comunice. Profesorul trebuie să fie un prieten în primul rând. Prin acest demers, prin aceste sesizări, dorim să atragem un semnal de alarmă conducerilor unităților de învățământ, care încă se cred pe vremea lui Ceaușescu. E timpul ca actul educativ să se desfășoare în jurul elevului și nu elevul să se desfășoare în jurul actului educativ.” a declarat Cristian Tănase, Președinte Asociația Generației de Azi.