Zeci de artişti din Ungaria, Elveţia, Franţa, Germania, Rusia, Grecia, Irlanda şi România, alături de membrii Orchestrei Simfonice şi ai Corului Mixt al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, participă, în perioada 5-26 octombrie, la a XXVII-a ediţie a Festivalului ‘In memoriam Constantin Silvestri’. 

Festivalul a fost iniţiat în 1991 de către compozitorul Csiky Boldizsár, fost director al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, în memoria compozitorului Constantin Silvestri, care a fost elev al conservatorului care a funcţionat în Palatul Culturii din Târgu Mureş, locul în care a compus prima sa piesă şi în care fost descoperit şi promovat de către George Enescu.

‘Festivalul muzical internaţional ‘In memoriam Constantin Silvestri’, ediţia a XXVII-a, sunt convins că va fi un nou prilej de a ne simţi bine în fascinanta lume a muzicii, aşa cum ziceam ‘acasă la noi’ în minunatul Templu al artelor. Concertul extraordinar de deschidere de joi, 5 octombrie, de la ora 19,00, este unul vocal-simfonic, dirijat de maestrul Franz Lamprecht din Germania, un artist pe care îl considerăm ‘al nostru’, căci de mai bine de un sfert de veac este dirijor principal invitat al Filarmonicii. Am dorit mult ca în debutul festivalului să se afle în scenă cele două mari colective artistice ale instituţiei: Orchestra simfonică şi Corul mixt care vor interpreta împreună câteva bijuterii din creaţia compozitorilor B.Smetana, R.Wagner, L.Boccherini, Ch.M.Widor, J.Strauss, E.Waldeufel şi G.Verdi. Iar pentru a valorifica întregul potenţial al surselor sonore din Palatul Culturii, am găsit că este potrivit să fie interpretată şi o lucrare muzicală în care regina instrumentelor, orga, va întregi prin variata paletă timbrală frumuseţea concertului de deschidere’, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Vasile Cazan, managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş.

Potrivit lui Cazan, la concertul de deschidere a festivalului este invitat cunoscutul organist din Ungaria, Teleki Miklós, care va interpreta ‘Concertul pentru orgă şi orchestră nr.1 în Fa major de J.Rheinberger’.

‘În această ediţie de festival am dorit foarte mult să sărbătorim o mare personalitate artistică mureşeană: renumitul compozitor Csíky Boldizsár la împlinirea a opt decenii de viaţă. Îmi face o deosebită plăcere să amintesc aici că maestrul Csíky este şi ctitorul Festivalului Constantin Silvestri, manifestare artistică ce a demarat cu brio în anul 1991. O primă lucrare a domniei sale, ‘Divertimento’, va fi cântată duminică, 8 octombrie, de una din formaţiile camerale ale Filarmonicii ‘Transylvanian Wind Ensemble’. Formaţia este un octet de suflători compus din colegii mei din Filarmonică, Ferencz János şi Major Zalán la oboi, Kelemen Antal şi Szigeti István la clarinet, Radu Gavril şi Kelemen Szilárd la corn, Ciprian Bonta şi Ősz Domokos la fagot. La acest concert formaţia îl are invitat şi pe Kostyák Márton, la contrabas. Pe lângă lucrarea maestrului Csíky, vor fi interpretate şi alte lucrări camerale din creaţia lui G.F.Händel, J. Haydn şi J.N.Hummel’, a precizat Cazan.

Acesta a spus că, în data de 10 octombrie, va concerta Cvartetul de coarde ‘Tiberius’, o altă formaţie camerală de bază a Filarmonicii din Târgu Mureş, iar artiştii Molnár Tibor la vioara I, Lokodi Károly la vioara a II-a, Molnár József la violă şi Zágoni Előd la violoncel, alături de invitatul special, Bartha Lajos la violă, vor prezenta două lucrări din creaţia lui W.A.Mozart şi A.Dvorak.

‘Maestrul Csíky Boldizsár va fi sărbătorit într-un cadru special cu ocazia concertului simfonic extraordinar de joi,12 octombrie, eveniment pe care îl dedicăm domniei sale, la împlinirea vârstei de 80 de ani. Va fi o seară de reală bucurie să îl avem alături de noi şi să îi ascultăm în prima audiţie absolută ultima lucrare simfonică scrisă chiar în anul acesta şi care se intitulează extrem de sugestiv ‘Obsessiones’. Renumitul dirijor român, Maestrul Gheorghe Costin se va afla la pupitrul orchestrei, solistul serii fiind valorosul pianist târgumureşean Csíky Boldizsár jr., fiul compozitorului sărbătorit. Pianistul va interpreta Concertul pentru pian şi orchestră nr.1 în re minor de J.Brahms. În partea a doua a concertului, sub bagheta maestrului Gheorghe Costin, vom putea audia Simfonia nr.1 in do minor de J.Brahms’, a mai arătat directorul Filarmonicii din Târgu Mureş.

Potrivit lui Vasile Cazan, corul mixt al Filarmonicii, pe care îl va dirija, va evolua în data de 17 octombrie pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureş, într-un Concert coral extraordinar intitulat ‘Aniversari muzicale 2017’.  Programul serii cuprinde un superb bijuterii corale a cappella sau cu acompaniament de pian din creaţia compozitorilor J.Arcadelt, A.Scandelli, L.Viadana, Cl.Monteverdi, G.O.Pitoni, L.van Beethoven, Fr.Schubert, F.Mendelssohn-Bartholdy, J.Brahms, Gh.Dima, Kodály Zoltán, Tudor Jarda, Birtalan József, Csíky Boldizsár şi Orbán György.

În data de 19 octombrie, la pupitrul orchestrei simfonice din Târgu Mureş se va afla dirijorul Robert Houlihan din Irlanda, fost dirijor permanent al filarmonicii mureşene în perioada 1991-1993.

‘Vom putea asculta sub bagheta lui Robert Houlihan o superbă lucrare cântată rar la noi, ‘Simfonia nr.1 în La bemol major’ de E.Elgar. Solistul serii este marele pianist rus Alexei Nabioulin, un artist pe care îl apreciaţi mult în ultimii ani datorită evoluţiei de excepţie pe care o demonstrează de fiecare dată pe scena noastră, el fiind de altfel o plăcută prezenţă şi pe alte scene renumite din toată lumea. De data aceasta ne va încânta prin interpretarea ‘Concertului pentru pian ?i orchestră nr.27 în Si bemol major’ de W.A.Mozart. O talentată pianistă româncă, Alberta Alexandrescu care e stabilită în Franţa va susţine un Recital duminică, 22 octombrie, cu lucrări superbe din creaţia lui F.Chopin şi Gh.Zamfir’, a precizat Cazan.

De asemenea, în data de 24 octombrie este programat un recital instrumental ‘500 de ani de la Reformă’, care îi aduce în scenă pe dirijorul şi organistul Nicolae Moldoveanu din Elveţia, care, împreună cu Cvartetul de tromboni ai Filarmonicii ‘George Enescu’ din Bucureşti, vor prezenta lucrări din creaţia lui J.S.Bach şi F.Mendelssohn-Bartholdy.

‘Ca de fiecare dată, Concertul de închidere al acestei ediţii a festivalului dedicat lui Constantin Silvestri este unul vocal-simfonic şi îl susţin împreună, joi, 26 octombrie cele două mari colective artistice ale instituţiei: Orchestra simfonică şi Corul mixt. Un renumit mastru al baghetei, dirijorul de origine turcă Alpaslan Ertüngealp, stabilit de ani buni în Ungaria ne va onora prin prezenţa pe scena Festivalului “In memoriam Constantin Silvestri”. Programul începe cu Contradansul în Do major de W.A.Mozart şi va continua tot cu o lucrare mozartiană, Concertul pentru pian şi orchestră în Do major nr.21, solist fiind un redutabil pianist din Grecia, Titos Gouvelis, care vine prima oară la noi. În partea a doua a concertului vor răsuna superbele armonii ale ‘Missei In tempore beli’ (renumita Paukenmesse) în Do major de J.Haydn. Îmi face plăcere să îi amintesc şi pe soliştii vocali ce vor evolua în această capodoperă haydniană, soprana Barabás Annamária din Elveţia, altista Laura Essig, tenorul Liviu Iftene şi basul Sebastian Balaj’, a mai arătat Vasile Cazan.

Pianistul, compozitorul şi dirijorul Constantin Silvestri (născut la 31 mai 1913 în Bucureşti şi decedat în 23 februarie 1969, la Londra) a studiat pianul câţiva ani la Conservatorul care funcţiona în Palatul Culturii din Târgu Mureş şi tot aici a compus prima sa piesă ? ‘Lieder’, pe versuri de Heinrich Heine.

Constantin Silvestri a început să studieze la Târgu Mureş în 1925, la vârsta de 12 ani, avându-l ca profesor de compoziţie pe Zeno Vancea, şi a absolvit ‘cu onoruri’, în 1928, unul dintre cursurile avansate ale Conservatorului, ocazie cu care şi-a publicat prima compoziţie, ‘Lieder”.

Pentru a cinsti memoria marelui pianist, compozitor şi dirijor, plecat prematur din viaţă, la nici 56 de ani, conducerea Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş a decis, în 1991, să organizeze un festival ‘In memoriam Constantin Silvestri’.

Sursa:agerpres.ro