Update la materialul publicat in aceasta dimineata – Elevii de la Liceul Economic protesteaza!

Elevi ai Colegiului Economic “Transilvania” din Târgu Mureş au protestat, luni dimineaţă, în curtea şcolii, împotriva deciziei conducerii de a introduce predarea pe cabinete, manifestaţia soldându-se cu demisia directoarei Sorina Mihaela Bălan. 

Protestul a coincis cu venirea în şcoală a unei delegaţii a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, cu scopul de a media o serie de dispute apărute între conducere şi profesori, dar şi între conducere şi părinţii elevilor.

“Erau semnale la IŞJ potrivit cărora erau probleme de management la acest colegiu şi că multe decizii se luau în nume personal. Săptămâna trecută au fost numeroase sesizări cu privire la mutarea copiilor dintr-o sală în alta. În baza acestor sesizări, în această dimineaţa am venit cu o echipă din IŞJ să găsim soluţii. Nu ştiu cum s-a ajuns la protest. Faptul că elevii au venit cu pancarte a fost o surpriză şi pentru noi. Doamna director şi-a înaintat demisia, a înregistrat-o la secretariat, iar Consiliul de Administraţie al IŞJ Mureş trebuie să ia act de demisie”, a declarat pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ioan Macarie.

Acesta a precizat că toate cadrele didactice au decis ca, de marţi, să revină la predarea în sălile de clasă, iar orele pierdute luni, de mulţi dintre elevii care au decis să plece imediat după protest, vor fi recuperate.

“Orele vor fi recuperate. Nu toţi elevii au plecat, în curte au fost mai mulţi elevi de clasa al XII”, a precizat Ioan Macarie.

Liderul Sindicatului “Spiru Haret” Mureş, Ioan Săcărea, prezent la faţa locului, a declarat, pentru AGERPRES, că predarea cursurilor pe cabinete specializate ar fi fost doar un pretext pentru declanşarea scandalului şi demisia directorului şcolii, întrucât această metodă se practică şi în alte şcoli, fiind una modernă.

“Directoarea a propus dascălilor să înceapă anul şcolar pe predarea pe cabinete. În învăţământul modern se practică aceasta. A fost o încercare care nu a reuşit, a stârnit furia elevilor, ei pretind că nu pot să mănânce şi nu ajung de la un cabinet la altul în pauze. În curte au fost cam 100 de copii, dar în şcoală sunt 800. Mai sunt şi manipulări. Nu mi se pare normal să se ajungă la demisii, este ceva ce se poate rezolva, însă şcoala e împărţită în tabere. IŞJ a amplificat tensiunile care există. Nu cred că va fi mai bine, mai ales că este un colegiu care care nota colectivă 9,60, atât a fost şi media Bacalaureatului. Dar o problemă minoră a escaladat. Chiar sunt sigur că în spate au stat şi alte forţe care nu fac bine şcolii”, a afirmat Ioan Săcărea.

Întrebaţi ce anume i-a determinat să iasă în curtea şcolii pentru a protesta, mai mulţi elevi au răspuns că i-ar fi deranjat enorm să se deplaseze de la un laborator la altul în pauze, întrucât fiecare ar dori să aibă banca sa.

Protestul a durat mai bine de o oră, iar protestatarii, în special elevii claselor a XII-a, au părăsit incinta şcolii, anunţând că au fost suspendate cursurile.

Directorul demisionar, Sorina Mihaela Bălan, nu a dorit să facă niciun comentariu despre situaţia apărută.

Sursa:agerpres.ro