Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş, Andrei Mureşan, a declarat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că “autosuficienţa” manifestată de anumiţi angajaţi cu experienţă, care îi determină să renunţe la folosirea echipamentelor de protecţie, duce la producerea de accidente de muncă, ultimele două înregistrate în judeţul Mures din aceste cauze fiind mortale. 

“Fenomenul îngrijorător care ne determină să luăm măsuri mai dure acum, şi în special şi faţă de angajaţi, constă în faptul că intervine acea autosuficienţă a angajatului, în special a celui care are sau consideră că are o experienţă mare, generată de vechimea la locul de muncă. Din aceste motive şi pe considerentul că nu i se poate întâmpla nimic, pentru că are deja experienţa vieţii, renunţă de foarte multe ori la a purta şi folosi echipamentul de protecţie care i-a fost pus la dispoziţie de către angajator. Iar din păcate, ultimele accidente mortale care au avut loc în judeţul Mureş au fost generate de aceste atitudini”, a arătat Mureşan.

Tragedie intro fabrica din Mures! Un utilaj a cazut peste el si la strivit!

Acesta a spus că s-a constatat la ultimele accidente de muncă cu consecinţe grave că un electrician cu experienţă a urcat pe stâlp fără hamul de siguranţă, care a fost descoperit ulterior în portbagajul maşinii, iar un alt muncitor de la Sighişoara, care a murit strivit de un robot, a înlăturat sistemul de siguranţă al utilajului, pentru a câştiga timp.

Inspectorul şef al ITM Mureş a arătat că, în primul semestru al anului, inspectorii au constatat aproximativ 90 de neconformităţi, pentru care au aplicat amenzi de aproape 150.000 de lei. Potrivit lui Mureşan, în aceeaşi perioadă au fost cercetate aproape 70 de evenimente şi au fost efectuate 30 de cercetări de boli profesionale.

Sursa:agerpres.ro