O echipă de medici din cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, coordonată de Dr. Senin NEGOVAN, au efectuat o reconstrucție mamară în cadrul Subprogramului național de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare.

Intervenția, care a durat aproximativ o oră, a fost realizată unei paciente de 51 de ani din județul Mureș, cu mastectomie sân stâng în 2013 și care a făcut și radioterapie. În luna mai 2017, într-o primă etapă, i s-a implantat un expander tisular (un implant temporar). Astăzi, pacientei i s-a extras implantul temporar și s-a introdus implantul definitiv.

Procedurile de astăzi au fost realizate gratuit în cadrul Subprogramului național de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare, fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv implanturile mamare necesare pentru reconstrucție.

Reconstrucția mamară postmastectomie îmbunătățește imaginea și încrederea în sine, precum și calitatea vieții femeilor care au trecut printr-o operație pentru cancer mamar.

Pentru ca o pacientă să beneficieze de reconstrucție mamară în cadrul acestui program, trebuie să existe o evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicația de reconstrucție mamară, imediată sau secundară.

În anul 2017, trei paciente au beneficiat de implanturi mamare în cadrul Subprogramul național de reconstrucție mamară.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este inclus în Subprogramul național de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare din luna august a anului 2014.