Un tânăr din Transilvania pasionat de cicloturism a străbătut cu bicicleta peste 6.000 de kilometri și 19 țări pentru a ajunge acasă, în Lunca Muresului, din Anglia, unde a lucrat în ultimii ani ca chef, călătoria sa având și o componentă socială.

Inspirat de titlul unei melodii cunoscute, interpretate de Roger Hodgson, Albert Nandor și-a numit expediția, pentru care s-a pregătit aproape un an, în mod sugestiv “Take The Long Way Home’.

Tânărul de 23 de ani a declarat că, în afară de a-și găsi calea spre casă, a văzut în călătorie și o modalitate de a aduce în atenție soarta copiilor orfani din diverse comunități din Transilvania, aflați în grija fundației patronate de călugărul franciscan Bojte Csaba (deținător al titlului “Cetățeanul European” în 2011), și de a-i ajuta pe aceștia să aibă și ei biciclete. Mai exact, Albert Nandor a lansat o campanie prin care cei au posibilitatea pot să doneze, cu banii respectivi urmând să fie achiziționate biciclete “pentru copiii care au nevoie’.

“Cred că fiecare copil ar trebui să aibă o bicicletă. Îmi amintesc când eram copil și am învățat cum să merg pe bicicletă. A fost unul din cele mai frumoase sentimente pe care le-am simțit vreodată”, a afirmat tânărul. Deși până în prezent în contul campaniei “Help Orphan Kids Get A Bicycle” nu s-au strâns atâția bani cât și-ar fi dorit, Albert Nandor nu vrea să renunțe la proiectul său. Astfel, el le-a lansat o provocare celor care dețin o bicicletă și nu o mai folosesc din diverse motive să o doneze și să aducă astfel o bucurie copiilor orfani.

Nandor și-a petrecut ultimii ani la Londra, unde a lucrat ca bucătar. El a plecat din Londra în 1 iunie și va ajunge acasă, în Lunca Mureșului, sâmbătă, 30 septembrie. Aflat de câteva zile în România, tânărul a stat mai multe zile în Bucovina, iar joi se afla undeva aproape de Bistrița.

Chiar dacă distanța dintre Londra și satul natal este de 2.200 de kilometri în linie dreaptă, tânărul a optat pentru un alt traseu, dorind foarte mult să viziteze în mod special Scandinavia, traversând astfel, pe durata a patru luni,19 țări.

“Am vrut să văd cât mai multe țări. Să văd Scandinavia în mod deosebit’, a spus acesta. El s-a arătat cel mai impresionat de Norvegia.

Printre țările pe care le-a traversat cu bicicleta se numără: Franța, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina. El a ajuns și în Rusia, mai exact la Sankt Petersburg, unde s-a deplasat cu un feribot.

Spune că nu a cheltuit prea mult, dormind, cumulat, timp de două luni în cort, gătindu-și singur, la primus, și o lună cazându-se la gazde prin sistemul Couchsurfing. “Doar cam o lună am dormit în hoteluri, hosteluri’, a menționat Nandor. În Danemarca a avut posibilitatea să doarmă, gratis, în niște adăposturi din lemn, cabane care sunt dotate cu apă potabilă, șemineu, toaletă.

Mulți oameni l-au oprit pe parcurs și i-au oferit sprijinul, tânărul arătându-se impresionat de amabilitatea celor cu care a intrat în contact. A avut și câteva mici incidente tehnice, cum ar fi faptul că în Norvegia la un moment dat, din cauza vântului, trepiedul a căzut și astfel aparatul foto i s-a spart.

Sursa:agerpres.ro