Societatea Română de Pneumologie, în colaborare cu European Network for Smoking and Tobacco Prevention ENSP şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, organizează, începând de joi până sâmbătă, a VII-a Conferinţă de Tabacologie. 

Potrivit organizatorilor, la această a VII-a conferinţă de tabacologie se desfăşoară şi Cursul Naţional Postuniversitar cu participare internaţională cu tema “Ecografia toracică – mijloc neinvaziv de investigare a patologiei toraco-pleuropulmonare şi de ghidare a unor proceduri” al UMF Târgu Mureş, care vizează prezentarea noilor tehnici ale ecografiei în diagnosticarea patologiei afecţiunilor toraco-pleuro-pulmonar.

În cadrul secţiunii de tabacologie vor fi dezbătute subiecte precum dependenţa de tutun, particularităţi şi riscuri, fumatul şi insuficienţa cardiacă, comorbidităţile cardiace la pacienţii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), prevalenţa comorbidităţilor cardiace la fumători şi exfumători în stadiu sever sau terminal de BPOC, fumătorii sănătoşi şi factorul de risc pentru boala cardiovasculară, patologia somnului la copilul expus fumatului pasiv, reabilitarea pulmonară la pacientul fumător sau evoluţia dependenţei de tutun printre studenţii UMF Târgu Mureş, în perioada 2015-2016.

În cadrul cursului postuniversitar cu participare internaţională vor fi prezentate noile tehnici ale ecografiei în diagnosticarea patologiei afecţiunilor toraco-pleuro-pulmonar, ecografia toracică şi relevanţa acesteia în anatomia structurilor toracice.

“Tematica abordată va fi una variată, de actualitate, care se va axa pe indicaţiile, tehnica ecografiei toracice şi pe aspectele normale şi patologice ale patologiei toraco-pleuro-pulmonare diagnosticate cu ajutorul ecografiei toracice. În acelaşi timp, se vor prezenta indicaţiile ecografiei toracice ca mijloc de ghidare a unor manopere terapeutice şi ca mijloc de diagnostic la ‘patul bolnavului’ în urgenţe şi la pacientul în stare critică. Cursul se va înscrie în activităţile premergătoare unei viitoare organizări a competenţei în ecografia toracică”, a afirmat şefa Disciplinei de Pneumologie a UMF Târgu Mureş, prof. dr. Gabriela Jimborean.

Cursul postuniversitar se adresează medicilor din pneumologie, ATI, medicină internă, cardiologie, imagistică, chirurgie toracică şi abdominală, medicină de familie şi studenţilor, iar cu această ocazie vor fi făcute şi o serie de demonstraţii practice şi vor fi prezentate studii de caz.

Sursa:agerpres.ro