Preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere Mureş, Filiala CNSLR-Frăţia, Călin Orlando Cociş, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia va iniţia o petiţie online pentru conştientizarea salariaţilor privind necesitatea modificării Legii Dialogului Social, punctele sensibile fiind dreptul la asociere şi dreptul la grevă.

Una din acţiunile noastre va fi de lansare a unei petiţii online în zilele care urmează, referitoare la necesitatea modificării Legii Dialogului Social, 62/2011, se vor face campanii de conştientizare, atât în rândul salariaţilor, membri sau nemembri de sindicat, pentru a aduce la cunoştinţa populaţiei în ansamblul ei necesitatea modificării acestei legi. Se vehiculează faptul că structurile sindicale solicită modificarea legii Dialogului Social doar pentru că o modificare ar fi în favoarea lor sau a liderilor. Este falsă ideea. Oamenii trebuie să înţeleagă că nivelul lor de bunăstare depinde de modificarea acestei legi, la fel şi un nivel de salarizare echitabil. Cea mai importantă problemă, care trebuie tratată cu celeritate, este modificarea Legii 62/2011, şi împreună cu celelalte confederaţii sindicale am lucrat la un proiect de modificare, am transmis propuneri de modificare, astfel încât relaţiile de muncă din România să se desfăşoare în mod echitabil şi să aibă efecte asupra forţei de muncă”, a arătat Cociş.

Acesta a spus că se va insista asupra unor puncte precum dreptul de asociere fără nicio îngrădire, întrucât până şi Organizaţia Internaţională a Muncii a recunoscut că pragul de reprezentativitate al sindicatelor, care trebuie să aibă jumătate plus unul din numărul de salariaţi, “este unul exagerat” şi “este în măsură să diminueze negocierile colective la nivel de unitate”.

Acest lucru s-a dovedit prin diminuarea numărului de contracte colective încheiate la nivel de unitate. (…) În 95% din firmele din România există peste 1 milion de salariaţi cărora li s-a restrâns libertatea de a constitui sindicate. Dorim scăderea pragului de 50% + 1, să fie scăzut la 35% sau la un nivel rezonabil în funcţie de rata de sindicalizare. În judeţul Mureş, rata de sindicalizare este 35-40%, peste media pe ţară. (…) În 2011 a fost anulat contractul unic la nivel naţional, care era de natură să acopere întreaga forţă de muncă din ţară, indiferent că există sau nu 28 de salariaţi. Solicităm ca, prin modificarea Legii 62/2011, acest aspect să fie îndreptat“, a subliniat liderul CNSLR Frăţia Mureş.

O altă modificare vizează dreptul la grevă, care “trebuie să fie mai bine reglementat”, deoarece în sectorul bugetar şi în companiile de stat, declanşarea unui conflict de muncă “este aproape imposibilă”.

Dacă un sindicat doreşte să declanşeze conflictul de muncă, nu poate pentru că trebuie rectificare bugetară, care presupune adoptarea unui act normativ. În privat, este posibilă declanşarea conflictului de muncă, teoretic, dar în fapt este foarte complicat”, a susţinut Călin Orlando Cociş, care a precizat că există un plan comun de acţiune a celor cinci confederaţii sindicale în acest sens.

Sursa:agerpres.ro / Foto: RTM